lördag 17 juli 2010

Vilket århundrade lever vi i?

Sånt här gör mig så trött! Diskussionen i en leksaksaffär om man kan köpa ett spöket Laban till en flicka, eller om det mest är för pojkar, gör mig direkt trött och irriterad.

Man kan väl köpa vad man vill till vem som helst, oavsett kön, om det är något barnet vill ha eller tycker är roligt?

Tacka vet jag min gamla vän som köpte prinsessklänningar till sin 7-8 årige son eftersom han ville ha det, trots pappans mer machoinriktade inställning som vägrade gå med på det. Nu var de skilda sen länge så problemet var inte så stort i praktiken.

Men även om det verkligen är så att många saker är medfödda, att de flesta pojkar föredrar att leka med bilar och att de flesta flickor föredrar dockor så finns det bara ett enda sätt att hantera det på.

Att ge dem de saker de vill ha och är intreserade av. Även om det är ett spöken Laban som några kanske tycker passar bättre till enbart pojkar.

Mer media nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jag börjar tveka


Efter att ha jobbat med och roat mig på fritiden med både min gamla stryktåliga Nokia 5140 och iPod Classic på 160 gig, som måste varit minst lika stryktålig med tanke på jobbet, i 3-4 år utan några större problem så börjar båda två vara lite slitna, om än rätt väl fungerande.

Mobilen har visserligen tappat luckan där kontakterna sitter, vilket gör den rätt dåligt skyddad mot fukt och smuts, som den råkar ut för konstant i jobbet och när jag springer.

Tanken var redan förra sommaren när iPhonens 3Gs-modell kom, men jag snålade lite bland annat för att både mp3-spelaren och mobilen fungerade bra och för att iPhonen var väldigt dyr, främst sett till månadsavgiften.

Men jag har suckat lite över besväret att ha två enheter (Ja, jag vet det är ett i-landsproblem :) ) och en dålig kamera som ger dåliga bilder när man plötsligt inser att man vill ta en bild snabbt.

Så jag har haft siktet inställt, även om jag utgått från att abonnemangsavgiften blir ohemult dyr även för den nya iPhonemodellen. Men är man en gång apple-freak, och tycker att det normalt sett är det samma som kvalité, om än över min normala prisklass på prylar och trots att min ungdoms ha-begär efter prylar är nästan helt borta, så kändes det ändå som ett bra val.

I synnerhet eftersom jag som sagt inte köper varken mobiler eller mp3-spelare särskilt ofta + att iPhone-modellerna innan verkat varit relativt hållbara. Någon gång kan till och med snåla jag kosta på mig lite..

Men jag börjar bli tveksam ärligt talat när man ser hur Apple väljer att skicka med gratis gummifodral till mobilen ifråga, istället för att lösa problemet en gång för alla.

Sen ser jag visserligen, vilket säkert stämmer, att en expert tycker det är en bra lösning eftersom alla mobiler har sina problem.

Synd bara att jag vill ha en problemfri mobil :) Men det är klart, svärfars, som ska vara stryk- och vattentät som helt slutat fungera efter någon månad är naturligtvis behäftad med betydligt värre problem...

Kan man nu lämna iPhonen i retur så går det med andra ord att köpa den och ser hur illa det är innan man bestämmer sig, och det är egentligen ett betydligt bättre beslut.

Det är bara att vänta in hur högt priset blir... Som sagt, det är en sak att betala ett högt kontantpris. Det går alltid att spara ihop till. Men att dras med uppåt 500 kr per månad, som det var vid introduktionen för 3Gs, i två år är betydligt värre.

Mer media ab ab dn sds




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det handlar om demokrati dumbom

Försvarsminister Tolgfors försöker provocera Lars Ohly med inlägget Natokramaren Ohly har lite att förklara, med att Ohly har en del att förklara för sina väljare.

Jag är inte bara en vänsterpartistisk väljare, utan även en aktiv politiker i vänsterpartiet. Jag är inte förvånad.

Visserligen är jag besviken över förslag som går emot min personliga åsikt, samt vänsterpartiets, som den om betygen. Men det handlar också om att driva ett trovärdigt rödgrönt samarbete, där det är naturligt att de mindre partierna får stå tillbaka mer än de större får göra.

Det handlar om demokrati dumbom och man kan inte ha samarbeten som är demokratiska där minoriteten bestämmer allt eller det mesta.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 16 juli 2010

Jag blev full i skratt...

Jag blev full i skratt när jag läste folkpartisten Birgitta Ohlssons debattinlägg i Aftonbladet om att Fler européer tror på hokus pokus och att många tycker att vi förlitar oss för mycket på vetenskap.

Moderaten Anna Tenje skriver i Smålandsposten om flumskolan har ersatts med kunskapsskolan.

Själv undrar jag bara om ni pratar mot bättre vetande och vetenskap eller om ni menar allvar?

Birgitta Ohlsson företräder ett parti som leds av Jan Björklund, en man som mer än andra totalt har missat det viktiga med att följa vad vetenskapen anser vara viktigt, tillsammans med de flesta andra inom alliansen.

Så vitt jag vet finns det bara en enda undersökning som visar att betyg vid tidig ålder är bra. Alla andra visar att det, vetenskapligt sett, inte finns fördelar med tidiga betyg i skolan.

Istället är det som Kaj Raving skrev om tidigare, andra saker som påverkar att betygen förändrats genom åren, som exempelvis alla de nedskärningar som gjorts under årtionden inom skolverksamheten.

Dessutom är det märkligt att se hur Björklund försöker jämföra skola och arbetslivet, men sen när fick vuxna skriftliga betyg för sina arbetsprestationer?

Däremot tycker jag att en gemensam föräldramånad för nyblivna föräldrar är ett bra förslag och ännu bättre blir det med att ett fördubblat vårdnadsbidrag läggs på is helt och hållet.

Även förslaget som ska styra mot schystare skilsmässor låter helt okej i mina öron.

Fast jag vet väldigt väl hur de förslagen tagits emot om de kommit från rödgrönt håll...

Uppdaterat Däremot så är jag lite frågande till att ha mer tvingande samtal mellan par som ska skiljas. Gäller det bara gifta par eller gäller det även de ca 50% av par som "bara" bor ihop också? Personligen har jag inte träffat ett enda par som ändrat sig efter de månader som måste dröja innan skilsmässan går igenom som inte redan försökt allt de trodde sig kunnat göra.

Mer media smp smp dn dn svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Dåliga förslag från regeringen

För några dagar sen så skrev jag om hur Systembolaget går ut med att försäljningen av alkoholfritt ökar igen, vilket jag var kritisk till trots den positiva kritiken.

Regeringens förslag om obligatoriskt alkolås för rattfylleridömda gör mig också oerhört tveksam, av exakt samma anledningar som DN anger i Rättvisa alkolås, den som har råd att betala för ett alkolås kan strunta i om de de kör fulla.

Vi andra vanliga dödliga med mindre marginaler än att vi när som helst och hur som helst kan snyta ur oss närmare 30 000 kronor blir bestraffade hårdare.

Nu är jag visserligen helnykterist och lär med andra ord inte köra berusad, men det är märkligt att ett i förlängningen så potentiellt farligt brott, som ofta är orsaken till olyckor med dödlig utgång i trafiken, behandlas så lättvindigt som här.

Det finns redan exempel på hur rattfulla låtit barn blåsa och därigenom kunnat starta bilen och att enbart ha alkolås som straff känns oerhört tveksamt.

Vi noterar dessutom att få utförsäkrade får jobb, efter förändringen av sjukförsäkringsreglerna, och det är naturligtvis självklart efter den utveckling som arbetsmarknaden har haft genom åren, med slimmade organisationer som inte har någon plats för den som inte är 100%-igt perfekt som arbetskraft.

Det påverkar definitivt också att vi har färre och färre offentliga arbetsgivare, som jag var inne på igår också, allt eftersom den typen av verksamhet sålts ut, då de tidigare tog en stor del av de som behövde en arbetsplats eller en praktik för att kunna gå vidare mot ett riktigt arbete.

En nyliberal politik som bara går ett åt håll: Till det sämre.

Uppdaterat Allianspolitiskt anknutna bloggen Departementet  skriver Henrik Hansson politiskt sakkunnig hos Åsa Torstensson ett mycket märkligt inlägg som försöker motivera att förslaget inte är en klassfråga, eftersom priset är subventionerat med cirka hälften jämfört med den faktiska kostnaden.

För väldigt många människor, och säkert en hög andel av de som faktiskt kör rattfulla, så spelar det ingen roll om det är 60 000 eller 30 000 kronor som ska betalas för alkolåset. Det är för mycket pengar för många vilket gör det till en klassfråga.

Oavsett vad så är min åsikt att det inte ska vara riktigt så lätt att komma undan en rattfylla, utan att man ska få ta konsekvenserna av det genom att inte få köra bil alls.

Det enda eventuella undantaget jag kan tänka mig är om det verkligen blir helt, och då menar jag helt, omöjligt för den dömda att ta sig till sitt jobb. Risken är stor att personen ifråga börjar dricka mer. Å andra sidan borde det vara som med fotboja, att det bara är just till och från jobbet personen som döms får köra.

Det konstigaste av allt här är antagligen att alliansregeringen som propagerar för hårdare straff här plötsligt vill ha en lindring av de problem som en dömd människa råkar ut för.

Mer media smp dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 15 juli 2010

Det är inte så konstig...

Regeringen säger sig ha svårt att hitta statliga och kommunala praktikplatser.


Det är inte så konstigt alls. Man har inte bara dragit ned, utan även sålt ut, många av de möjligheter till praktik som människor som varit sjuka eller arbetslösa länge hade kunnat ha som inkörsport till ett nytt liv och nytt jobb eller åtminstone arbetslivserfarenhet.


Med lägsta bud för att få driva tidigare kommunal verksamhet så finns det inga marginaler till att anlita människor som inte fullt arbetsföra och vana vid jobbet.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte förvånande alls...

Jag är inte förvånad alls över Hägglund och kristdemokraternas frånvaro från Pridefestivalen.

Med tanke på hur kända kristdemokrater argumenterar om homosexuellas rättigheter, vilket fått kritik, så är jag inte förvånad över att de inte känner sig hemma.

Dessvärre, eller snarare dessbättre, så blir det ytterligare en vinkel på hur kristdemokraterna inte vet någonting om Verklighetens folk, eftersom majoriteten av svenskar varit positiva till homosexuellas äktenskap bland annat sen mitten på 90-talet.

Uppdaterat Naturligtvis så portas även sd på pridefestivalen med tanke på deras homofientlighet, trots att några ledande sd:are försökt slå i oss annat för ett tag sen.

Det enda jag undrar är vilka de tror sig kunna lura?

På ett sätt så har å andra sidan skribenten till Hägglund borde gå på pridefestivalen rätt i vad hon skriver. Kanske hade Hägglund, och för den delen valfri sd:are, kunnat lära sig något om de människor de påstår sig företräda...

Mer media dn gp svd svd smp dag sds hd exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 14 juli 2010

Lagligt sexköp har baksidor

I kölvattnet av Littorins påstådda sexköp så blir det en diskussion, som vanligt vid liknande tillfällen, som är mer generell om prostitution och om det ska vara förbjudet.

Det är en lysande artikel i dagens Aftonbladet, Det lagliga sexköpets baksida syns i Holland, som visar fram att även i moderna västländer som Holland fungerar det inte i verkligheten eftersom de flesta även där jobbar under tvång.

70-80% av de prostituerade där är tvingade till det och 80% av de unga som säljer sex i Sverige har varit utsatta för övergrepp. På vilket sätt känns det som lämpliga förutsättningar?

Uppenbarligen är det, av artikeln att döma, som jag hela tiden har hävdat. Där det finns laglig prostitution gömmer man mycket lättare den olagliga också eftersom den inte upptäcks lika lätt. Det är svårare att direkt se om någon är tvingad eller har för låg ålder om personen befinner sig i ett lagligt sammanhang.

Att få fram en hårdare prostitutionslagstiftning och mer människor som är för den lagstiftningen vore en välgärning av Littorinaffärens all uppmärksamhet.

Synd bara att det måste till en politiker som misstänks innan det här ämnet lyfts lite högre...

En PR-konsult tror att Littorin kommer att få mer sympatier och att Aftonbladet kommer att få det svårare. Jag är tveksam och dessutom så är det under förutsättning att de inte har mer att komma med.

En intervju med "Anna" av Aftonbladet som bekräftar och ännu mer bevisar vad hon påstår hade kunnat få rakt motsatt effekt.

Så här långt är känslan den samma som den eminenta Anna-Karin Bratt för fram, Littorins agerande är ett försök att rädda fifflarregeringen Reinfeldt. Vilket förklarar både agerandet först och agerandet nu.

Innan har jag skrivit om Littoringate i bland annat Det stämmer inte LittorinModeraterna på det sluttande planet och De moderata skandalerna.

Uppdaterat Bra formulerad kritik mot sexköpslagen kommer idag via svenskan: Tveksam rapport om sexköp:

Gatuprostitutionen har fått en överdriven betydelse i utredningen, trots att den bara utgör en liten och minskande typ av kommersiellt sex som inte kan extrapoleras till alla former. Utredningen verkar inte heller veta att sexindustrin har många olika uttryck som det finns djupare forskning om (eskorter utan webbsida, sexpartyn, strippklubbar, massageinstitut, med mera).

Det kan vara värt att påpeka att som ofta hävdas annars, att prostitutionen flyttat ut på internet även gäller de länder där prostitutionen är tillåten och vanlig som gatuprostitution.

Sen har jag lite svårt att veta vad "sexpartyn" innebär? Är det människor som samlas där för att de vill och känner lust till det så är det som att försöka göra prostitutionen rumsren bara för att vissa människor tycker om att ha sex. Då är det knappast utövarna som tjänar några pengar på det, utan är där för sin egen lusts skull.

Mer media gp gp svd svd svd dag dn exp exp dag hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det stämmer inte Littorin

Det senaste jag skrev om moderaterna och Littorinaffären var Moderaterna på det sluttande planet och det tycks, tvärtemo vad jag trodde, bli en historia som fortsätter att leva lite längre än väntat.

Lite lite börjar man också se att den gör att även borgerlig media, och bloggarna, lyfter upp alla de gamla moderata skandalerna, som tidigare tycktes så bortglömda. Allt tvärtemot vad vi varit vana vid så här långt under denna mandatperioden, då minnet tycks ha varit oerhört kort för allt, utom vad Sahlin gjorde för 17 år sen...

Littorin uttalade sig i Dagens Nyheter och hävdar att det varit snudd på outhärdligt, vilket jag uppriktigt sagt förstår.

Men faktum kvarstår, och det inte vackert. Det ser fortfarande ut som att det inte stämmer att han inte vill utsätta sin familj för mer elände än nödvändigt, när han valde att använda sina barn som sköld. Även om det någon gång skulle gå att bevisa att han inte köpt sex så kommer han aldrig att komma ifrån det agerandet, kombinerat med det övriga agerandet för honom och moderaterna. Det hedrar inte någon av dem, som har valt att ljuga och försöka förhindra att sanningen i anklagelserna kommer fram.

Att förtroendet minskar är självklart. Men det är fortfarande märkligt att det blir detta, och inget av alla de andra grova misstagen som regeringen och dess medlemmar gjort, som får det att börja minska.

Läs även Björn Johnsons analys av hanteringen.

Mer media ab ab ab ab gp dn dn sds exp exp exp ab svd hd skd smp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 13 juli 2010

Beklämmande förbud i Frankrike!

Jag tycker det är beklämmande att läsa om hur Frankrike till sist bestämmer sig för att genomföra ett förbud för burka, som är något som endast berör några tusen kvinnor.

Jag har skrivit om det förr i bland annat Flirt med sd-väljarna kanske och Det är många lagar som vilar på religös grund.

Det jag skrev då gäller än idag. Det är lika illa att tvinga på någon en slöja eller burka som det är att tvinga av dem på de som vill ha dem. Det är trots allt bara ett stycke tyg det gäller.

Så här skrev jag tidigare:

Man ska inte behöva ha burka, slöja eller någon form av av klädesplagg på sig. Om man inte vill själv.

Man ska inte heller behöva vara fastbunden, piskad eller hårt hållen när man har sex. Eller någon annan gång. Om man inte vill själv.

Och det är ju just det som är problemet. Vad gör man med de som vill ha burka eller något annat som de flesta av oss ser som otidsenligt och ett tvång vi inte vill veta av? Förbjuder dem att ha det?

Ska man ha lagar om det, vilket han i och för sig säger att han inte vill ha, så får man göra generella regler om huvudbonader och kläder, om man fortfarande ska vara ett land med religionsfrihet, som jag skrivit om tidigare.

Den senaste muslimen jag träffade hade visserligen ingen burka, men det går att förbjuda slöja med samma typ av argument också. Läs gärna det inlägget What goes around comes around och fundera på vad ni har för fördomar om muslimer.

Faktiskt tvång, oavsett om det handlar om religion eller något annat. Det ska självfallet förbjudas. Men det är en helt annan sak. Tvång att ha, eller inte få ha, vissa kläder är lika illa. Naturligtvis ska man få ha vilka kläder man själv vill, lika väl som att vuxna människor ska få ha hurdan sex de vill med varandra. Utan att politiker lägger sig i.
Uppdaterat Sanna Rayman håller jag sällan med, men idag skriver hon ypperligt i Det sämsta försvaret eller terroristen i burkan:



Den här diskussionen gäller heller inte ett generellt maskeringsförbud av säkerhetsskäl eller vad som är mer eller mindre lämpligt för vissa yrken och arbetsplatser. Det handlar om att förbjuda folk att klä sig som de vill när de traskar över torget en helt vanlig vardag. Det borde vara orimligt i ett land som värdesätter demokrati och frihet.
Själv ogillar jag heltäckande slöjor. För mig är ett tvång eller krav på att kvinnor ska skyla sig stötande. Men det vore ett hyckleri av rang om jag valde att motarbeta ett orimligt tvång med ett annat, lika orimligt och statligt, tvång från andra hållet.
Hur ska man då förstå att Åkesson frångår de värden han säger sig försvara? Tja, det är väl som med terroristen i burkan. På ytan förespeglas vi ett fromt värnande av värden, därunder finns andra syften.
Mer media hd dn gp svd exp exp dag dag ab ab gp skd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ökningen borde jämföras med något

Jag skrev för ett litet tag sen om En kul nyhet, tror jag, syftandes på att unga dricker allt mindre. Men jag var tveksam...

Så tveksam är jag inte över påståendet att alkoholfritt säljer allt bättre. Inte rent statistiskt, för det är sannolikt oerhört lätt att mäta det påståendet.

Men borde det inte sättas i jämförelse med hur mycket som dricks av alkohol på något sätt? Man kan ju någonstans tro att det skett en radikal minskning av alkoholinköpen istället? Det har det inte. Dock är ökningen måttlig, om man bortser från en stor ökning under ett antal år tidigare.

Jag minns att samma rubrik fanns förra året, att det alkoholfria ökade och jag minns hur irriterad jag blev över påståendet när jag som nykterist valde att undersöka Systembolagets sortiment av just alkoholfritt och konstaterade att det var oerhört litet jämfört med resten...

Visst jag förstår naturligtvis att det inte finns någon som helst täckning för lika mycket alkoholfritt som med alkohol.

Men hur mycket ökning kan man allvarligt talat göra med 34 produkter i sortimentet i skrivande stund?

Jag och sambon försökte botanisera för ett antal månader sen och hade vissa problem ärligt talat. Det fanns för lite att välja på.

Det vore mer kreativt och vettigt om Erlandssons alkoholdrömmar handlade om att begränsa drickandet istället för att få mer alkoholrelaterade skador för samhället att betala för. Med andra ord gör det ingenting om centern verkligen lyckas med att utplåna sig själva...

Ska jag rekommendera något så är det Billabongs mousserande vita vin och Carlsbergs alkoholfria öl. Båda två är fantastiskt goda.

Mer media dn gp dag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vilket bra förslag!

Vilket bra och innovativt förslag av Carin Högstedt från vänsterpartiet i Växjö, när hon vill Förvandla slottsruinen i Växjö till en borg.

Ja, det går, som ni kan se i kommentarerna till artikeln, att göra många roliga politiska kopplingar till Anders Borg och borgare rent generellt, men jag tyckte det var ett jättebra förslag som gör det möjligt att dra mer turister. Varför inte försöka sig på något liknande som Visby har med sin medeltidsvecka?

Uppdaterat Smålandsposten skriver igen om Carins förslag, och denna gången om kommenterarerna till artikeln ovan. Nu ska man visserligen aldrig ta nätomröstningar på fullt allvar, men här är det svårt att se att någon sida skulle manipulera resultatet och det är en liten, om än tydlig, seger för att faktiskt göra om slottsruinen till en riktig borg.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Moderaterna på det sluttande planet

Inlägget Politiker och medias bevakning var det senaste inlägget jag skrev om Littoringate (med länkar i slutet på det till de föregående, inte minst det långa och mest kommenterade på länge De moderata skandalerna, som visar upp ett parti och en allians i upplösning.)

Att Reinfeldts hantering kritiseras på många håll rubbar in känslan och insikten om att det är något som inte har fungerat som det borde, och att politikerföraktet ökar är ganska självklart också, tyvärr, vilket understryks när Littorin blir ytterligare en i raden med stora fallskärmar, samtidigt som alliansen dragit ner för de som mest behöver pengar, sjuka och arbetslösa.

För att strö mer salt i såren så har någon anmält det fusket vid det moderata provvalet, som är ytterligare en sak, precis som med Bildts inblandning i det så hårt kritiserade Lundin Oil, borde väcka mer kritik och mer frågor kring moderaternas hantering av demokrati och kriser än vad Littorins agerande i sig gör. (Att moderaterna inte kan hantera kriser i sig har de flesta förstått vid det här laget).

Det är intressant att se hur både medier och partikamrater försöker styra över sina diskussioner mot andra frågor... Men även bland de andra frågorna, som regeringens jobbsatsning, som mest tycks ha kostat skattepengar och inte genererat fler jobb, finns det särskilt mycket stöd att hämta.

Inte blir det bättre av att staten bidrar till lönedumpning genom att se mellan fingrarna, i de låga anbudens namn, och låter företag med utländsk låglönearbetskraft få vinna anbudsgivningar, istället för att gynna svensk arbetskraft som betalar skatt här. Det påverkar även arbetsplatsolyckorna och skadorna negativt för de som utför jobben rent praktiskt.

Någonstans känns den här regeringen lika korrupt som andra regeringar, även om det inte är lika tydligt...

Mer media sds sds svd ab ab gp gp hd dag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 12 juli 2010

Undrar hur man tänkte?

Precis som jag tyckte för ett tag sen så klarar vi oss utan Sverige i krig.

När jag läser Johanne Hildebrandts analys av de dödade svenska soldaterna så etsar sig den åsikten fast ännu hårdare i mitt sinne. Läs här:
– Händelsen var ett hårt och förlamande slag för F18 som var de som var där. De har förmodligen blivit mycket mer försiktiga i sitt agerande efter den här händelsen. Men det var även ett förlamande slag försvarsmakten.
Johanne Hildebrandt berättar att hon i sitt arbete som krigskorrespondent befunnit sig på den plats där dödsskjutningen inträffade. Hon beskriver platsen som mycket trång och att hon förstår att panik måste ha utbrutit när soldaterna blev attackerade.
– I en sån situation, när någon skjuter mot din kollega, då är det inte konstigt att du får panik och vänder dig om och försöker försvara dig genom att skjuta tillbaka. Precis som åklagaren sa så hamnade ju de här soldaterna i ett kaos som de inte var beredda på och sång händer i krig, det dör ju ett antal soldater varje månad, säger hon.
Är det klokt att skicka levande människor till ställen och händelser de inte är förberedda för att hantera? Att få sin kollega skjuten, om än oväntat, måste vara något man är beredd på, för precis som hon säger så  händer sånt i krig och är man i ett krig så borde man vara förberedd på det...

Uppdaterat Jag noterar att risken är stor för att det blir fler liknande händelser i och med att försvaret tvingar personal utomlands i fortsättningen. Det kan mycket väl bli, som en skribent från Aftonbladet säger, ett nytt Vietnamn och fler döda svenskar som förändrar opinionen ännu mer.

Kanske borde man lägga satsningar på mer modern krigföring på internet, som i vart fall inte så direkt och tydligt riskerar svenskars liv.

Mer media svd dn hd gp sds smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Väder och hälsa

Önskan från igår om att värmen ska försvinna lever kvar och frodas i all välmåga även idag.

Sambon gnäller om att det är värre idag, men riktigt så illa som igår tycker jag inte det är ändå...

Det är i vart fall mer än tillräckligt för att stanna inne och inte löpträna som var min plan från första början. Men två dagar på raken i så hög värme pallar jag inte med...

Fler dödsfall i värmen, skriver Aftonbladet. Det stämmer antagligen. Men mina erfarenheter, som inte är vetenskapligt uförda, utan mer ett konstaterande direkt från jobbet, och indirekt från de som är begravningsentrepenörer, är snarast att människor dör när det skifta väder snabbt, oavsett om det är från varmt till kallt eller kallt till varmt.

Det är ingen som förklarat varför, men med tanke på att jag och sambon båda konstaterat att man efter ett tag vänjer sig lite, oavsett vilken temperatur som råder, så är det antagligen svårt att hänga med för den som  redan är i dåligt skick.

Att jag inte bor i Målilla är jag glad för, men det är inte tillräckligt långt därifrån...

Jag förbannade tidigare idag att jag är så flygrädd som jag är så att jag inte kan åka till Island, som en annan värmehatare fick som rekommendation på SvD:s resesidor, men jag ser att de uppdaterat med en ny artikel där läsarna rekommenderar flera andra resemål, även en del norska ställen, samt svenska fjällen. Och dit går det, även om det är långt från södra Småland, att ta sig på andra sätt än med flyg...

 Just fjällen har jag alltid velat vandra i, men nu är det lite annat inplanerat så jag får skjuta på det tills ekonomin är ännu bättre och det inte redan är annat inbokat.

Just nu varnar smhi för åska och det har redan börjat mullra lite lätt, men som det kändes efter gårdagens korta, men starka, regn- och åskväder så undrar jag om det hjälper något? Igår blev det snarast kvavare än det var innan och inte alls något nämnvärt svalare tyvärr...

Jag noterar också av dagens skånska badtemperaturer, att där som här så är vattnet i insjöarna så varma att man knappast blir svalare... Därför går jag och gör sambon sällskap i skuggan under våra träd, efter att ha varit i källaren ett tag på förmiddagen. De två enda ställena man står ut att leva i idag...

Vilket gör mig trött att tänka på politiska möten som blir vad jag ska roa mig med ikväll...

Mer media ab ab svd svd dn sds exp hd skd dag gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Måtte jag slå honom i alla fall...

Jag hade helt missat att Anders Borg, ni vet finansministern, hade ett förflutet som orienterare.

O-ringen har onekligen levt, i min ögon, lite i medieskugga från de nationella medierna (vissa lokala medier är dock oerhört duktiga, inte minst där o-ringen tävlingarna brukar gå) och det är nog en god tanke att bjuda in kända människor, som Anders Borg. Oavsett om de springer eller inte, så blir det något för media att ta upp.

Dessutom verkar det som om Anders Borg kommer att delta under söndagens tävlingar.

Själv är jag ju inte känd nog, knappt ens på det lokala planet, för att få några vip-inbjudningar.

Men skulle jag och Borg hamna i samma klass så ska jag göra vad jag kan för att inte hamna bakom och kunna konstatera att jag är bättre än finansministern :)

Mer media na mn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Politiker och medias bevakning






Smålandspostens debattredaktör ställer en intressant fråga idag, om De lokala politikerna är utan skuld, apropå att Littorin och många andra genom åren åkt ut för att de gjort något fel och vad det beror på?
Hon nämner bland annat vad som skulle hända om lokala politiker köpt toblerone eller begått grövre brott och varför det sällan uppdagas?
Lokala politiker, bland annat det centerpartistiska kommunalrådet i Älmhult, klarar sig undan trots att hon blandat ihop sitt privata kontokort med kommunens.
Undrar om det inte handlar om flera olika saker? Dels de sakerna Elisabeth Anderberg nämner, men även om rent siffermässiga saker. Antalet politiker i exempelvis Älmhult som ens har ett kort de kan missbruka är antagligen väldigt litet jämfört med antalet i riksdag och regering.
Sen undrar jag om det inte också är så att media som bevakar Älmhult är färre och snällare. Jag tror Peltola fått det mycket svårare om hon varit i riksdagen och gjort samma sak.
I princip så bör naturligtvis alla bedömas, oavsett om det är lokala politiker eller rikspolitiker. Men en viss skillnad finns det. Oddsen att göra fel som fritidspolitiker, i synnerhet om man är ny, borde vara större på grund av ovana och okunnighet, än som någon som har politiken som yrke.
Sen vet jag inte hur mycket resurser lokala media har att följa upp hur politikerna jobbar och om de bevakar dem i lika hög utsträckning som rikspolitikerna bevakas? Det kan utan att tveka också påverka vad och hur mycket fel man hittar.
Själv minns jag något som kunnat bli en skandal, som utspelade sig på 80-talet, eller möjligen 70-talet. Själv fick jag höra den i mitten på 90-talet och har glömt en del detaljer.
Vilken kommun det handlar om spelar mindre roll, men man hade haft långa överläggningar och diskussioner, långt in på kvällstid under lång tid över budgeten, och hade till sist kommit överens.
Som alla som jobbat hårt och länge, och försakat familjen, så känner man ett behov av att bli belönad och så även i detta fallet.
Man planerade att åka iväg till Tyskland med sina respektive för kommunens pengar. Jag minns inte om det var i flera dagar eller bara en vändande tur med TT-line, men någon sade stopp och konstaterade att det knappast kunde vara rätt eftersom den typen av ersättning eller belöning inte var möjlig och att det inte hade varit roligt för någon av dem den dagen media fick nys om det hela.

Risken både med händelsen ovan och den senaste tidens problem med moderaterna är bara att de ökar politikerföraktet när de som gör bort sig dessutom får betalt i efterhand...
Själv har jag skrivit om liknande saker som ovan, och/eller om Littorin i några blogginlägg:



Mer media ab



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En diskussion som gör mig kluven

Det är inte utan man undrar om när historien om Littorins eventuella sexköp ska rinna ut i sanden? Till skillnad från de andra moderata skandalerna så tycks den här inte tystna riktigt lika snabbt. Inte ens de moderata ledarsidorna tycker det är lätt att försvara, trots att enskilda moderater gör så gott de kan...

Till stora delar beror det naturligtvis på det dåliga hanterandet från moderaternas sida och den stora sannolikheten för att Reinfeldt ljugit, istället för att vara ärlig med vad han visste.

Det gör mig lite kluven, eftersom det är svårt att tycka annat än att det i princip enbart skulle handla om politik när man diskuterar politik, men det är naturligtvis omöjligt att bortse helt från hur de enskilda statsråden uppför sig.

Det vore viktigare att lyfta fram hur regeringens politik fungerar i praktiken, oavsett om det gäller påstått positiva saker som företag inom vården eller att sjuka människor nekas att få livsviktig medicin på apoteken på grund av CSN-skulder och hur viktigt det är att föra en fackföreningsvänlig politik, eftersom det tycks bli vanligare med att unga jobbar gratis. Det behövs när företagen inte alls tycks intresserade av att ta något socialt ansvar för sina arbetare, vilket kan ses som en konsekvens för den höga ungdomsarbetslösheten.

På andra sidan om arbetslösa ungdomar som är desperata nog att jobba gratis i hopp om jobb så finns det bonusstinna toppchefer, vars bonusar och höga löner försvaras med att de måste ha dem för att inte försvinna till utländska anställningar...

När det väl görs en undersökning om hur det står till så visar det sig att toppcheferna ser brister med bonussystemen och att få tycks anse att bonusarna varit en anledning till att de tackat ja till sina anställningar.

Således tycks det finnas en anledning att se över bonussystemen, oavsett om man anser att pengarna som blir över ska plöjas ner i verksamheten, ge mer pengar till aktieägarna eller varför inte satsa mer på att anställa yngre människor lägre ner i hierakin... Men mer långsiktighet borde vara självklart än vad som är fallet idag.

I slutändan så påverkas även sjukfrånvaron av hur långsiktigt man väljer att tänka för företagets bästa, eftersom det på kort sikt självfallet kan vara mycket lönande att låta de man har anställda jobba mycket, istället för att anställa fler personer att utföra arbetsuppgifterna.

Problemet med att försöka lyfta fram politiken, och inte alls nämna skandalerna, är den att människor tycks helt förblindade av exempelvis diskussionen kring RUT-avdraget och inte inse att de skattepengarna som satsas där hade kunnat satsas på de äldre och sjuka som behövt hjälp, istället för att ges bort till de som är för snåla för att betala samma typ av kostnader som all annan verksamhet har.

Det är och förblir ologiskt att belöna skattesmitning med lägre skatter, istället för att satsa på skattemyndigheternas kontrollverksamhet i betydligt högre grad än idag.

Mer media skd skd hd hd hd nsk nsk gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jag gjorde ett misstag igår...

Jag gjorde ett misstag igår. Jag såg VM-finalen, där Spanien blev världsmästare.

Jag tycker det är obegripligt dels att jag en gång tyckte fotboll var fantastiskt roligt att titta på (att spela det däremot är fortfarande kul, de få gånger jag gör det) och det är än mer obegripligt att så många andra tycker det är intressant.

Nu tror jag i och för sig att matchen igår, i vart fall inte när jag började se den från andra halvleken och en dryg halvtimme framåt, går att klassa som en bra match. Snarare en ful och lite böljande match, som var långtråkig och fylld med gula kort.

Så jag somnade helt sonika ifrån den för att vakna upp till åska och insikten att det var dags för förlängning som knappast var värd att offra sambons gamla tv för att få se.

Nu höll jag, trots kritiken, på Holland men i vanlig ordning så var det som det första fotbolls-VM jag minns jag såg, det från 1978 mellan Argentina och Holland, att jag höll på fel lag.

Några få ljuspunkter gick dock att se, att det var en final med lag som aldrig vunnit VM, vilket gjorde att det någonstans skulle bli en rättvis segrare, eftersom båda länderna varit bland toppnationerna i fotboll under lång tid.

Några positiva saker finns dock, utöver det rent sportsliga, att säga om VM i Sydafrika.

Trots alla farhågor om att vara klar i tid och om säkerheten så har, så vitt jag vet, det mesta fungerat mycket bättre än kritikerna trodde från början.

Förhoppningsvis kan dessutom VM ha förändrat mytbilderna av Afrika, och kanske främst Sydafrika. Dock gör DN:s ledarsida det lite lätt för sig eftersom skillnaderna mellan de som har och de som inte har är extremt stora i kontinentens flesta länder. Även om de vänsterstyrda länderna och experimenten som funnits tidigare inte fungerat väl alls, så är det bara att konstatera att det inte fungerar bra med motsatsen heller...

Vad det gäller Sydafrika mer specifik så är det, som Sydsvenskans ledarsida säger i Festen kan fortsätta, fortfarande ett land med mycket korruption, stora klyftor och hög andel hiv-smittade som får lite eller ingen hjälp.

Kritiken finns mot att ett så fattigt land lagt så mycket pengar på ett fotbolls-VM, istället för viktigare saker bland alla brister.

Men jag hörde dock på radions nyheter när jag åt frukost, att det tycks som om inkomsterna som VM:et inbringat betalat alla kostnader den medfört och då tycker jag det kan vara värt det hela ändå, och kanske ge ett fattigt land mer av både självförtroende och inkomster på lite sikt.

Mer media ab ab ab svd svd svd dn dn dn sds sds exp exp exp exp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 11 juli 2010

Varför inte förhindra alla farliga hundar?

Det är ett, i bästa fall, halvbra förslag som Odell lägger fram, när han vill förbjuda farliga kamphundar.

En hund kan, bland alla andra saker, definitivt vara lika effektivt som ett vapen, oavsett om det är medvetet från ägaren eller inte. Möjligen är det här vapnet svårare att styra eftersom den har en egen vilja, inte minst om det är en ägare som har dålig disciplin över hunden.

Det märks, inte minst via alla prylar man kan köpa till sin hund, att hundägandet fått ett uppsving över hela världen.

Det ger också att det blir fler hundägare som inte kan hantera sin hund på ett vettigt sätt.

Som jag skrivit om tidigare så har jag blivit påhoppad och biten av okopplade hundar, som alla har det gemensamt att de var av vanliga raser som vi alla känner till, den senaste gången gällde det en schäfer.

Hade Odell tänkt lite längre så hade han föreslagit ett generellt kopplingsförbud eller möjligen, som någon föreslog, i ett gammalt inlägg, tvång att använda munkorg, vilket gör hunden något friare om man anser det vara viktigt.

Det hade skyddat alla andra betydligt mer än att plocka bort de hundraser som i teorin är farligast. I praktiken är skillnaderna mellan individerna, både när det gäller hundar och ägarna, större än mellan de flesta raserna.

Jag tror alla, som ett exempel, träffat på väldigt opålitliga schäfrar precis som alla träffat på riktiga knähundar till schäfrar.

Uppdaterat Jag noterar idag att en Hundexpert dömer ut förslaget och andra och konstaterar precis som jag att det är många hundar, utöver de påstådda kamphundarna som kan orsaka stora skador.

Däremot ger han inga direkta lösningar på problemet...

Mer media sds dag dag gp gp gp gp dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

"Horbockspolitik"?

Jag skrev tidigare om den dåliga hanteringen av affären Littorin, både från den moderata ledningen och från Reinfeldt i synnerhet.

Men ärligt talat så tycker jag inte de på lägre nivå inom moderaterna klarar det så bra heller, som Thomas Böhlmark som drar upp Geijeraffären från 70-talets början och mitt, det vill säga innan Böhlmark själv var född, och undrar om vi kommer ihåg den? (Själv nämner han inget alls om alla de moderata skandalerna från den senaste mandatperioden...)

Jo då jag minns den, även om till och med jag var i minsta laget för att minnas mycket av den från den tidens media.

Jämförelsen haltar på åtskilliga sätt. En var att, som Wikipedia säger i sin artikel om Doris Hopp, prostitutionen och bordellerna var vanliga, till skillnad från idag.

Den viktigaste skillnaden är dock att det inte ens var olagligt och att samhället i stort hade en sämre syn på prostitution än vad den har idag. Jämför t ex med Cornelis Vreeswijks text om Sportiga Marie som knappast fungerat idag, utan att textförfattaren fått mängder av kritik.

Själv använde sig Böhlmark av tobleronepolitik så frågan är vad vi ska kalla moderaternas politik nu? "Horbockspolitik", för de rika kan alltid köpa allt det vanligt folk får kämpa för?

Uppdaterat Sahlin säger sig vara besviken på Littorin och frågan är då vad alla moderater borde vara? Utom de som förbehållslöst försvarar dumheterna...

Sahlin är självfallet inte dummare än att hon inser att det är en god möjlighet att ställa moderaterna i sämre dager. Det är visserligen inte riktigt renhårigt ärligt talat, men å andra sidan så med tanke på att det konstant dras upp vad hon gjorde för över 15 år sen så är frågan varför hon ska vara snäll?

Det är ju egentligen värre, som hon säger, att det tycks handla om en medveten mörkläggning, i stil med vad som brukar vara vanligt i de här sammanhangen...

Vi som tillhör den skara av män som inte köper sex tycker naturligtvis det är illa nog med sexköpet i sig, men mörkläggningen tjänar ingen på.

Några bra inlägg till kommer från Jan Helin i Sex, lögner och Littorin, där Aftonbladets chefredaktör gör en lång och vettig utläggning om hela historien från deras sida.
En statsvetare påstår att hon inte känner till något liknande fall, där en minister avgår innan det kommit fram varför han avgår, men Guero konstaterar att likheter finns med många fall, eftersom det börjar med halvsanningar istället för ärlighet.

Som Guero på ett mycket bra sätt visar så tycks statsministern varit medveten om bakgrunden och det gör att det finns mängder av anledningar att kritisera honom också.

Mer media: ab ab ab ab ab ab dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp skd dag hd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Måtte värmen försvinna...

Jag minns inte att jag någonsin gillat värmen, men ju äldre jag blir desto eländigare tycker jag att den är.

Igår,  när jag bommade igen på jobbet, så badade vi på den lilla badplatsen brevid, och trots att sjön är relativt djup och stor till ytan, så var det knappt att vattnet kylde av oss alls, utan det kändes som om vattnet nästan var varmare än luften...

Vi bor visserligen norr om Hästveda, men det är inte så många mil från stället som igår var varmast i landet sen 1994 och bara något längre till Målilla som tycks ha haft varmt också... Vad eländigare är att det idag ska bli ännu varmare...

Idag ska jag i vilket fall som helst jobba, i en förhållandevis sval kyrka. I vanliga fall så är kyrkogården arbetsplatsen, och den är inte så rolig vid så här hög värme, eftersom en stor del av ytan är utan skugga och den enda räddningen som finns är just sjöns närhet och att det ofta blåser lite. Men när vi badade igår så var det helt vindstilla och jag var glad att det inte var en arbetsdag utomhus i så hög grad igår heller...

Någon tropisk natt hade vi inte heller i natt så det gick att få in lite svalka från de 16°c som utomhustemperaturen höll för en timme sen, men det värms upp snabbt och redan nu är det över 20°c.

Illa nog är det eftersom det behövs regn, inte bara för växtligheten både hemma, på jobbet och överallt, utan det som är värst är antagligen risken för skogsbränder, vilket riskerar bli omfattande snabbt, trots brandflyg som flyger över ett par gånger om dagen.



Jag ska försöka ge mig ut för att springa, trots att jag är varm redan och har ont i magen, som vanligt, av värmen. Det blir inte så långt som multisportarna i Skåne rörde sig igår, men jag hoppas jag ska kunnat få i mig lite vatten till så jag orkar min kortare runda, runt en mil, innan det är dags att raka sig och köra till jobbet.

Det jag ser fram mest mot är dock att handla mat efter jag jobbat. Det finns ingen anledning att ha bråttom förbi kyl- och frysdiskarna idag :)

Uppdaterat Har genomlidit dagen, även om jobbet som sagt var rätt svalt, med stor möda. Värst var med två kylväskor att transportera sig närmare två mil från den stora affären i kommunens huvudort innan allt hade antagit samma temperatur som omgivningen.

Det gick så där ärligt talat, för var det över 30°c ute så var det säkert över 50°c i bilen och kylvarorna var inte kyliga alls och frysvarorna var ordentligt mjuka, trots fullt med kylklampar.

Som om det inte vore nog så har även getingarna kommit, vilket är så lagom kul med två katter som äter allt som flyger...

Mer media sds svd svd svd dn dn dn dn dag dag dag gp gp skd smp nsk nsk kvp exp gp hd hd hd hd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!