lördag 20 februari 2010

Om jämlikhet och jämställdhet

1 av 25 pappor mot sin vilja är verkligen inte roliga siffror och jag har inte särskilt svårt att relatera till det som man och kan instämma i att det mycket väl går att se som ett övergrepp att bli pappa mot sin vilja.

Det är bara ett problem. Om man följer mannens vilja, och inte kvinnans, så blir det direkt ett övergrepp mot henne och jag ser det som en omöjlig sak att låta någon annan än kvinnan ha det slutgiltiga bestämmandet över sin kropp.

Däremot borde det vara, som nämns i en av artiklarna, vara självklart att inte bara kvinnor, utan även män, borde få hjälp med att knyta känslomässiga band till sitt barn.

Egoistiska föräldrar, oavsett kön, som skaffar barn utan en tanke på att de flesta barn vill ha en relation med båda sina föräldrar kan reta mig. Det kanske är där man borde börja?

En annan fråga jag läste om redan i morse, som också kommer in på jämställdhet är det konstaterandet som två professorer gör angående historia, att Skolämnet historia är en strikt manlig angelägenhet.

Att majoriteten av de människor som tas upp i historieböckerna är män tycker jag inte är särskilt konstigt, eftersom det i merparten av den historia vi känner till varit män som haft makten. Som med tanke på alla krig och allt våld som utövas knappast kan ses som en merit för det manliga könet...

Men jag tycker, precis som författarna till debattartikeln, att det trots den manliga övervikten måste gå att lyfta fram de kvinnor som verkligen påverkat världshistorien och varför inte ett ifrågasättande av den så våldsamma historien som vi borde ha kommit ifrån:


Kvinnors arbete i produktion och handel av olika slag framgår ibland i special­avsnitten, också inom de centrala områden där de var ensamproducenter som mjölk- och mejerihanteringen. Men när jordbruk, hantverk, handel, gruvdrift, fabriksproduktion och andra arbeten nämns i den allmänna texten framställs de som manliga. Kvinnornas omfattande produktion i hushållet under äldre tid blir synlig i böckerna först när den flyttas ut och industrialiseras. Det skeva synsättet gör att också barnens historia riskerar att försvinna.
Kvinnouppfattningen i de politiska ideologierna berörs knappast alls. Också kvinnorörelsen behandlas snävt och ses varken som ideologi eller politisk organisering. Demokratiseringsprocessen tycks väcka intresse bara fram till dess att alla män fått rösträtt. Politik som rör jämställdhet ges ringa och ofullständig uppmärksamhet. Att jämställdhet också berör män framgår enbart i en av böckerna.
Fetningen av den sista meningen är min och borde definitivt tas upp i fler ämnen och inte bara i historia.

Problemet är inte att männen tas upp. Problemet är att de kvinnor som påverkat sin samtid i så få fall tas upp.

Ett exempel är Elise Ottesen Jensen som utan att tveka påverkat den svenska historien stort genom att vara en av de mest drivande bakom att preventivmedel blev tillgängligt under en tid då hon hotades med fängelse, eftersom p-medel var olagligt, trots att förbudet skapade oerhört mycket tragik.

Från Wikipedia citerar jag henne med "Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten är ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet".

Uppdaterat En helt annan sak, men om ett annat ämne, är diskussionen den forna boxaren, och kulturskribenten på Helsingborgs Dagblad, Åsa Sandell tar upp är den om den direkt fåniga regeln att kvinnliga hockeyspelare inte får tacklas.

Visserligen kan jag tänka mig att det stämmer att det är så att själva tekniken i spelet blir bättre än med tacklingar, men det känns oerhört märkligt att ha andra regler för damerna, och väldigt otidsenligt.

Kanske vore det bättre, med tanke på skaderisken, att ta bort tacklingarna för männen istället?

Mer media ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sd skriker högt i onödan

Jag noterar att folket säger nej till samarbete med Sd om Sd blir vågmästare i Kristianstad. Tvärtemot vad Sd och deras anhängare själva säger i vanliga fall.

Självfallet går det inte att hävda att man måste samarbeta med just Sd om det krävs för majoritet. Utöver att minoritetsstyren inte är varit ovanliga så har det inte heller varit ovanligt med oheliga allianser, även utan att Sd varit inblandade och försökt påstå att sånt hotar demokratin.

Ovanligast av alla är sannolikt Boden där Vänsterpartiet och Moderaterna samregerar, med hjälp av Mp om jag inte missminner mig, och det helt utan att Sd var inblandade...

Uppdaterat Jag noterar att Sd har problem internt där ovanligt många för att vara vid ett årsmöte kritiserade och inte ville ge styrelsen ansvarsfrihet. I slutändan blir det i vanlig ordning som det brukar vara med Sd, man begär inte av sig själv som man begär av andra; att vara varsam med gemensamma medel...

Uppdaterat 2 Idag kommer det fram tydligare om vad problemen handlar om för Sd:

Jens Leanderssons sätt att hantera inköp har enligt revisorn "mycket allvarliga brister, i klassen tjänstefel". Enligt rapporten ska han bland annat ha handlat trycksaker för sexsiffriga belopp utan orderbekräftelse.
Han får också kritik för att på eget bevåg ha ändrat i förslag till valsedlar. De medlemmar som står på Leanderssons sida ska ha flyttats upp och de som ifrågasatt honom har flyttats ner.
Ja det känns verkligen som om Sd är ett välfungerande och demokratiskt parti...

Mer media kb kb kb kb

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Hur mycket snö finns det?

Förra helgen skrev jag om snön och att till och med jag börjar bli lite trött på snön som vräker ner och fick göra att jag fick jobba som en vanlig arbetsdag på lördagen sett till timmar räknat. Nu har jag fått ägna mig åt snö ytterligare några dagar på jobbet i veckan och gudskelov så är jag ledig denna helgen, även om jag tycker lite synd om min arbetskamrat som är mer less på vädret än mig som lär få jobba ett antal timmar extra idag han också, även om  han inte har några förrättningar att jobba på.

Säga vad man vill om vädret, men det är inte särskilt varierande, utan agerar som "vit vägg" och det jag ägnade några timmar åt igår här hemma, att skotta rent, ser ut som om jag inte skottat alls eftersom det snöat nästan hela natten igenom.

I går så började jag dessutom försöka komma åt att skotta bort så mycket snö jag nu kom åt från carporten och uterummet eftersom jag inte litar på de tidigare ägarna, som gjort dem själv, att de gjort dem stark nog för att hålla en halvmeter snö.

Uterummet är visserligen med lutande tak, så det känns mindre riskfyllt. Men carporten känns värre eftersom den är platt och dess tak ligger på enbart två ribbor, och har inte ens stödjande ribbor eller pelare (eller vad f-n det nu heter) i mitten av taket där tyngden av en halvmeter snö gör att jag tycker att taket buktar mer inåt än det gjort förut. Det räcker med de takras som varit tycker jag.

Problemet är att det är omöjligt så att nå mitten på taket, där påfrestningen är som tyngt, utan att gå upp på taket, men vem vågar det nu? Förhoppningsvis så har svärfar någon lösning med ett egenhändigt tillverkat verktyg när de kommer hit idag för att fira sambon.

Jag funderade ett tag på att åka kortvasan, eller möjligen halvvasan, även om jag tror den är i längsta laget med 4,5 mil efter att ha åkt ett antal mil skidor och åtminstone insett att det inte är några som helst problem orkesmässigt att åka 1,5 mil. Men det här vädret gör ju att det blir för svårt att åka och inte roligt alls att köra 60  mil bil om vädret riskerar vara så här.

Framförallt så bör vi tänka på eventuellt kommande utgifter och kanske framförallt på elräkningen på nästan 14 000 kronor, vilket självfallet också är en konsekvens av bergvärmen som inte riktigt räcker till utan stöd av elpatronen när det varit så lång och kall vinter.

Irriterande att elbolagen, som jag trodde, inte läser av elen så att man betalar exakt vad den kostar varje månad, utan att det har en viss eftersläpning och att det nu plötsligt, lagom tills jag köpt lite mer presenter till sambon och för ovanlighetens köpt lite kläder åt mig själv, får en så hög utgift.

Nu ska jag inte gnälla eftersom vi under det året vi bott här har sparat ihop oväntat mycket pengar med tanke på att ingen av oss har höga inkomster, i synnerhet inte den sjukskrivna sambon, så det finns definitivt pengar för att betala det direkt med. Men som med alla andra gamla hus, och för den delen för alla med gamla bilar, så finns det alltid utgifter på andra håll också...

Jag är åtminstone glad att jag både har jobb och hälsa som många andra är utan. Utan det vore en så lång vinter som ger så mycket elräkning vara ett smärre helvete att klara av.

Jag får återkomma senare med lite bilder på snön, för vad man än tycker om den så är det oerhört vackert.

Edit Apropå kostnader så kan jag konstatera att det säkert var bra att skotta bort snön både från den delen av altanen som inte är överbyggd och carporten för det finns definitivt ännu mer kostnader i form av fukt efter så här mycket snö för den som har otur.


Mer media om väder svd svd svd svd svd svd dn dn dn dag dag dag smp ab ab ab ab ab hd hd hd hd sds sds sds sds sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Bananrepublik nästa

Jag skrev förrgår inlägget Mycket märkligt om dels moderaternas fusk och det allvarligare att de inte vill redovisa hur mycket och från var de får sina bidrag.

I båda fallen går det att säga att det finns gott om förlorare, även om jag till skillnad från andra tycker att väljarna själva är de största förlorarna, som tappar tilltro inte bara till moderaterna, utan även till demokratin och urvalsprocesserna för att få fram de kandidaterna som ska representera dem.

Frågan är vad man annars ska säga när det tycks, som sägs i en DN-artikel, handla om att fuska sig till en snabb politisk karriär?

Läser man sen vad Hanne Kjöller skriver om hur utrbrett det hela verkar vara så undrar jag ännu mer om varför moderaterna har politiker så högt upp som inte verkar ha grundkurs 1A i demokrati:




Inte heller vet vi hur många moderater som egentligen värvats. Ernst & Young skriver i sin utredning hur de fått telefonkontakt med 117 av de registrerade 541 nya medlemmarna. Varför har man inte lyckats få kontakt med fler? Varför saknas så många telefonnummer och varför får man inga svar på så många av dem som angivits?
För att bli medlem i partiet krävs de sex första siffrorna i personnumret och namn. Kan det vara så att det bland den stora gruppen, två tredjedelar som konsulterna inte fått kontakt med, finns påhittade personer?
I så fall går denna historia in i en ny fas.
Det är ändå bra, om än försent, att moderaterna tagit tag i fusket. Men vore det inte dags att de också tar tag i det allvarligare i att inte redovisa vilka som stödjer dem ekonomiskt och vilka de med andra ord har som kan ha hållhakar på deras politik?

Någonstans tycks moderaterna mer och mer, trots många enskilda sympatiska politiker, mer och mer påminna om ett parti från en bananrepublik...

Samtidigt kan vi konstatera att deras politik får utförsäkrade att få endast 3500 kr i månaden för att försöka leva på och att skillnaden mellan fattiga och rika ökar dramatiskt. Det är omöjligt att tycka det är bra för någon av de människorna som behöver stöd och generellt sett så fungerar länder med minskade inkomstskillnader bättre och människor mår bättre där det finns lägre inkomstskillnader.

Uppdaterat: Det är svårt att hålla sig för skratt när Corazza-Bildt hävdar att det är Medieskvaller bakom  bakom röstfusket...

Mer media ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd sds dn dn dn dn dn dn smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 19 februari 2010

Vill ni verkligen låta alla komma till skolorna?

Jag tycker att Bengt Held lyfter en viktig fråga, som få tycks ha funderat över, i sitt inlägg Skolor bör stoppa homofientliga samfund, angående debatten kring att Skolor stänger ute partier inför valet, vilket gör att en skola exempelvis bara tillåter inbjudna att komma.

Väljer man att stoppa några partier utifrån att de har åsikter som skolan inte står för, så borde man med andra ord stoppa även tydligt homofientliga organisationer, oavsett religion. Det undrar jag om det är så många som tänkt igenom?

Se även Skolfronts program i den här diskussionen.

Någonstans tycker jag att man ska dra en gräns för vilka som ska släppas in på skolorna, men jag tycker det är oerhört svårt att veta exakt var man ska dra den gränsen, då det demokratiskt sett är och ska förbli tillåtet att ha alla åsikter, även om man självfallet ska följa de regler som finns för vilka åsikter som offentligt får yttras.

Mer media smp svd ab ab svd svd hd dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 18 februari 2010

En tjänsteman istället för en politiker

Jag läser om att kommunens överförmyndare är mycket sårbar, eftersom att ersättaren inte kan överta överförmyndarens uppgifter om hon frånvarar. "Mycket sårbar" känns som ett understatement minst sagt...

Att det dessutom finns ett stort antal ärende som väntar på hjälp understryker det faktumet att det borde ageras för att lösa problemen så fort som möjligt.

Vänsterpartiets lösning, i vart fall på lite sikt, är att se till att överförmyndarens uppgifter (läs även om God man och förvaltare) läggs på en tjänsteman som är möjlig att kontakta för exempelvis förmyndarna när de behöver hjälp på kontorstid och som  har möjlighet att lägga mer tid på jobbet vid tillfälliga toppar. Som det är nu är möjligheten att kontakta överförmyndaren ganska begränsade tidsmässigt.

En möjlig lösning är exempelvis att ha en kommunjurist som även ska handha överförmyndarens uppgifter, en tjänst som går att dela med andra kommuner.

Men det viktigaste är dock enligt mig att arbetsuppgifterna hinns med och att det är lätt att kontakta överförmyndaren, eftersom det handlar om människor i ett utsatt läge ur flera olika synvinklar.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mycket märkligt

Fler saker än valfusk att reagera på skrev jag om igår:



Några saker som borde få minst lika mycket media, och som fler borde reagera på, vilket jag personligen tycker är minst lika allvarligt, är det faktum att vi fortfarande kommer att tillåta hemliga donationer till partierna trots kritik från europarådet enligt Beatrice Ask.

När vi redan nu har en uppenbar situation där det visar att risken för korruption verkligen finns så vore det på tiden att inte bara moderaterna, utan även de andra partierna som inte vill förändra de regler vi har nu, tar sig en allvarlig funderare på en förändring i detta.

Det är ju inte utan man undrar om anonymiteten finns till för partierna eller bidragstagarna. Det kan då omöjligt var för de viktigaste i denna fråga: Väljarna.

 Det gör det därför roligt att se hur DN:s ledarsida tycks hålla med mina åsikter sen igår:



Att bjuda en nyvärvad medlem på första avgiften är en småsak jämfört med att inför en personvalskampanj ta emot hemliga bidrag på tiotusentals eller rentav hundratusentals kronor. Men i Ekot i går hänvisade Beatrice Ask till valhemligheten.
Att väljaren på valdagen ska vara fri att följa sin egen övertygelse är en grundläggande demokratisk princip. Ingen ska behöva oroa sig över vad andra tycker om hennes partival. Varken släktingar och vänner eller grupper ute i samhället ska kunna pressa en väljare att rösta mot sin övertygelse.
Men mot detta står att demokratin också skadas av att finansiellt starka grupper kan köpa sig makt genom hemliga bidrag till vissa kandidater eller partier. En statlig utredning som kom 2004 förordade därför en beloppsgräns. Från 20.000 kronor per år skulle partier och enskilda kandidater vara skyldiga att redovisa namnet på givaren.
Det var en kompromiss mellan de två motstående intressena. Naturligtvis kan man tänka sig både en högre och en lägre gräns. I Tyskland till exempel behöver bidrag under 10.000 euro inte redovisas, vilket innebära att ribban där ligger ungefär fem gånger så högt. Det avgörande är inte exakt var den läggs utan att det finns en gräns och att större bidrag redovisas offentligt.
Den som regelbundet tar emot större summor kan utan att kanske ens för sig själv erkänna det börja anpassa sitt agerade så att givaren inte ska bli besviken och strypa penningflödet. Kravet på öppenhet skapar en motkraft. När den gråzon av frestelser som hemliga partibidrag skapar plötsligt lyses upp stiger priset för anpasslighet.
Att alla riksdagspartier utom Moderaterna och Kristdemokraterna frivilligt har valt att redovisa bidrag över 20.000 kronor är bra. Men öppenhet och transparens är så viktigt för demokratin att Sverige borde följa övriga Europa och lagstifta.

Jag var, som man kan se av mitt svar på en kommentar i gårdagens inlägg osäker på vilka partier som redovisar sina inkomster. Jag hade i bakhuvudet att det fanns de som gjorde det, men jag kom inte ihåg, som DN:s ledarsida berättar, att det är så illa att det bara är Kd och M av riksdagspartierna som inte redovisar sina inkomster.

Det gör det dessutom till mycket märkligt och betydligt mer illaluktande att justitieministern går emot rekommendationen för att freda sitt eget parti, mot bättre vetande och mot hur de flesta andra demokratier tycks hantera frågan och hennes resonemang liknar något betydligt värre än ett demokratiskt västland.

Men som vanligt är det viktigare att sänka skatter och göra unga och fattiga ännu fattigare, för vem bryr sig om varifrån de rika får sina bidrag?

Någonstans blir jag dessutom besviken på Bildts hantering av utrikespolitiken. Även om jag av många, för en vänsterpartist självklara anledningar, tycker illa om Bildts syn på politik, så har jag ändå haft en viss respekt för hans gedigna och långa erfarenhet av utrikespolitik. Men efter gårdagen så blev jag oerhört besviken över hur han hanterar, för att inte säga säljer ut den och den tidigare så självklara svenska neutralitetspolitiken, på ett sätt som får mig att börja fundera på om de och Sd har snackat sig samman om utrikespolitiken.

Skillnaden är väl att Sd åtminstone är ärliga om att de gett upp den, som om omvärlden inte alls påverkar Sverige, och i synnerhet Sd:s kärnfråga... Undrar om det är någon mer fråga de tänker skippa för att markera att de är ett enfrågeparti?

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd sds dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 17 februari 2010

Fler saker än fusk i provval att reagera på

Fusket riskerar att förstöra för oss alla, skrev jag om igår, apropå moderaternas fusk som riskerar att inte bara sänka förtroendet för det partiet, utan för alla politiker och alla partier, för "alla vet ju hur mycket de fuskar".

Några saker som borde få minst lika mycket media, och som fler borde reagera på, vilket jag personligen tycker är minst lika allvarligt, är det faktum att vi fortfarande kommer att tillåta hemliga donationer till partierna trots kritik från europarådet enligt Beatrice Ask.

När vi redan nu har en uppenbar situation där det visar att risken för korruption verkligen finns så vore det på tiden att inte bara moderaterna, utan även de andra partierna som inte vill förändra de regler vi har nu, tar sig en allvarlig funderare på en förändring i detta.

Det är ju inte utan man undrar om anonymiteten finns till för partierna eller bidragstagarna. Det kan då omöjligt var för de viktigaste i denna fråga: Väljarna.

Frågan hade utan att tveka kunnat påverka väljarnas syn på den förda politiken, som exempelvis om jägarförbunden eller privata företag inom vårdbranschen eller varför inte vapentillverkare som skänker pengar till partierna.

Mer media dn dn dn dn sds sds ab ab ab ab hd hd svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En unik situation

En unik situation sägs det att det är när biskopen avgår på grund av misstanke om brott, med tanke på att bara en enda gjort det i modern tid, under den så kallade Hellanderaffären där det idag dessutom går att ifrågasätta om anklagelserna var berättigade samt, om jag förstått det rätt, bara ytterligare en biskop till sen Sverige kristnades.

Nu känner jag inte biskopen och har med andra ord ingen personlig uppfattning om honom. Men jag tycker det är märkligt att konstatera att det tycks som om ett inköp av onödigt dyra lampor, så här i samband med fastekampanjen för att ge vatten till världen där fyra barn dör av vattenbrist varje minut, spelat roll och märkligt är även ett uttalande av ärkebiskopen om att det var starkt att avgå.

Starkt hade det varit om man löst konflikterna på ett tidigt stadie istället för att figurera i media med något så här negativt, vilket riskerar att skrämma bort än fler medlemmar från Svenska Kyrkan.

Mer media dag dag dag dag dag dag dag dag  smp smp smp smp smp smp smp svd hd dn sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 16 februari 2010

Kommun utan varg vill bli vargfri

Myterna om vargälskarna punkterades skrev jag om i lördags. Men myterna om varghatarna tycks omöjliga att punktera när man läser om hur Vargfri kommun utropas av en lokalpolitiker, trots att det över huvudtaget inte finns någon varg där och att det inte är en fråga som politikern ska besluta om...

Som så ofta förr så kommer det horribla argumentet om att man inte kan jaga med hund, trots att det om och om igen bevisats att den största risken för både jakt- och sällskapshundar är trafiken och inget annat. Den vill ingen förbjuda och ingen verkar bry sig om hundens väl och ve där... Vore man rädd om hund på den nivå som man försöker påstå, genom att kalla den för familjemedlem, så borde man självfallet inte alls släppa ut hunden okopplad. För vem släpper ut sina barn utan övervakning om de inte alls förstår trafikens farlighet?

Ett annat lite ovanligare argument är det nedan, från Aftonbladets debattartikel, om att politikern inte vill ha vargrevir i sin kommun:

Det skulle också innebära att människor inte vågar gå ut i skog och mark av rädsla för rovdjur, vilket vore mycket sorgligt. Jag är själv inte rädd för varg, men jag förstår att människor kan vara det. Om rädslan är befogad eller ej är irrelevant. Känslan är faktisk.
Intressant. Jag och många med mig är däremot rädda för okopplade hundar som ägarna inte har någon riktig kontroll på, både sällskaps- och jakthundar, inte minst efter vi blivit bitna eller fått våra hundar bitna av dem. Det är med andra ord en ytterst befogad rädsla, eftersom vi många har erfarenheter av att bli bitna och påhoppade. Vilket ingen levande svensk idag har av varg, som inte jobbar i djurpark möjligen. Hans argument är lika korkade som att vara rädd för varg i Danmark eftersom även där tycks vara en hund som är problemet...

Den rädslan är med andra ord betydligt mer befogad och med den "logiken" så borde det vara lätt att inte bara kräva koppeltvång för hundar, utan även totalt förbud för alla hundar. Så jag undrar om det är vad han kommer att kräva härnäst då?

Med tanke på nivån på kommentarerna från varghatarna så är det bäst att påpeka följande väldigt tydligt: Jag bor på landet, med skogen som närmaste granne, det är i en del där vargar har passerat flera gånger senaste halvåret och jag är ute ofta i skog och mark, främst för att springa eller träna orientering. Jag gjorde det när vargen var i närheten och jag var aldrig rädd.

Mer media ab ab dn dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fusket riskerar förstöra för alla

I Undrar hur de tänker, där jag skrev om moderaterna och deras valfusk så antydde jag lite lätt att det säkert sitta fler nervösa politiker i flera olika partier och att jag inte tror att moderaterna är de enda som sysslat med den här typen av fusk och när man till och med som moderaterna behöver kalla in externa utredare så är det anmärkningsvärt och drabbar naturligtvis även de som är oskyldiga.

Därför blir jag inte förvånad över att läsa om att piratpartiet också fuskat och jag tror risken är större med unga och ovana partier och politiker, vilket även det gör moderaternas fusk mer anmärkningsvärt.

Personligen tror jag att valfusket riskerar att öka, istället för vad jag ser att andra tror, med personval oavsett om det görs om för att minska risken för det. Det som får mig att mest vända mig emot det är att det blir ännu mer personfixering och ännu mindre partipolitik, trots att det i slutändan är så, vilket det finns många exempel på, att partipiskan får alla att rätta in sig i leden i slutändan ändå.

Dagens ledare skriver att endast soffliggarpartiet gynnas av politikernas fusk. Tyvärr tror jag även att de mer extrema partierna gynnas av det, som Sd, där konstigheter inte alls tycks påverka deras väljarkår på samma sätt som de andra partiernas.

Det allvarligaste i denna frågan är dock att fusket tycks ha funnits och godkänts, alternativt blundats för, så högt upp hos moderaterna. Det är betydligt värre än när politiskt ovana människor, exempelvis i ungdomförbunden, förivrar sig.

Uppdaterat Noterar att Fuskanklagelserna snabbutreds. Nog för att det kan behöva utredas omgående och snabbt, men det gäller också att få det rätt så att det inte slarvas eller göms undan. Klarar M det?

Mer media ab ab ab dn sds dn dn dn dn dn sds svd svd svd svd hd smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 15 februari 2010

Svårt att bli upprörd över barns ledighet

Smålandspostens ledarsida skriver om Ledig mellan loven, syftandes på att många tar sina barn ur skolan för att åka iväg en vecka runt exempelvis sportlovet, som är aktuellt nu, eftersom resor och liknande är betydligt billigare när det inte är sportlov.

Jag har ärligt talat svårt att bli riktigt upprörd över det hela, utan tycker man behöver visa sympati med de föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå ihop tillräckligt väl för att ta sig råd med resor när de är som absolut dyrast.

Jag minns väldigt väl de 6-7 veckor jag var sjuk i körtelfeber under höstterminen under mitt sista år i grundskolan. Jag blev definitivt efter då, men det hela var en rätt begränsad skada som gick rätt lätt att reparera genom att jag fick hem läxor att läsa de dagar jag inte hade så hög feber och det tog inte många veckor efter jag kommit tillbaka innan jag slutade uppleva mig som efter i undervisningen. Då var jag dessutom inte på något sätt den smartaste och mest läxläsningsvillige eleven i klassen som hade lätt för mig att läsa in och i kapp på det jag blivit efter med.

I vanliga fall brukar högerdebattörer, även smp:s ledarsida om jag inte missminner mig, hävda att föräldrarna ska få bestämma så mycket som möjligt då de vet sina barns bästa.

Självfallet borde de då även i detta veta deras och familjens bästa, göra en resa när de har råd med det, något som kan knyta ihop en familj bättre till varandra och få dem att fungera bättre när de har gemensamma upplevelser att dela.

Att man inte kan få ledigt hur länge som helst eller att de lediga barnen ska slippa de tappade kunskaperna helt tycker jag inte. Det sistnämnda är lätt avhjälpt med att sätta krav på eleven och föräldern att de tappade kunskaperna ska läsas in på egen hand.

Att helt förbjuda ledighet som man anmält i god tid för barn låter orimligt och olämpligt, och är något som i princip aldrig förekommer i vuxnas arbetsliv.

Samma tidning skriver om hur fler barn och unga far illa i hemmiljö något som mycket väl  kan förvärras av saker som borde engagera mer, bristande resurser till skolorna och en möjlighet till vårdnadsbidrag som kan begränsa möjligheten för samhället att upptäcka brister i barns uppväxtmiljö.

Vore inte det något att ta upp till diskussion istället för trams om en veckas ledighet?

Uppdaterat Noterar att man även diskuterar barnens utvärdering av lärarna. Naturligtvis ska även de få möjlighet att framföra sina åsikter om undervisningen eftersom det är de som påverkas mest av den.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sverigedemokratisk inkonsekvens

(Länkarna är försvunna på grund av ett misstag där jag raderade all text)

Jag nämnde sverigedemokraterna helt kort i gårdagens sista inlägg och om hur de tycker att de själva ska få skattefinansierade bidrag, även om de inte har någon verksamhet och hur de är det partiet med flest avhoppade politiker, vilket inte förvånade mig.

Jag noterar att man i Danmark börjar anse att invandrarfrågan tar för stor plats i media. Samma sak går att se här i Sverige, där en utebliven handskakning får mängder av media, men att man däremot skriver mindre om cancersjuka barn har svårt att få hemvård, om hur en känd våldtäktsdömd plastkirurg lyckas med konststycket att få ett skadestånd på 12 miljoner skattekronor av region Skåne, samtidigt som hans företag för ut 6 miljoner till länder där svenska skattemyndigheter har svårt att få någon insyn överhuvudtaget eller hur Sverige utvisar romer till absolut ingenting.

Visst är prioriteringarna märkliga över vad som upprör flest människor...

Vem vet, sd:arna och deras anhängare kanske skulle göra som andra kända "invandrarkritiker", flytta till ett annat land? Sen får de hoppas på att de blir insläppta alls...

Så fort någon med bakgrund i ett land som anses vara muslimskt gör något de inte borde så kommer de Sd-anknutna bloggarna oerhört snabbt med mängder av halsbrytande teorier om hur enskilda individer och gruppers agerande är representant för den hela stora gruppen av muslimer.

Märkligt nog reagerar de inte alls likadant när det kommer nyheter om israelisk kultledare som åtalas för övergrepp, slaveri och våldtäkt som agerar enligt sin syn på judendom, som är en milt sagt bisarr syn...

Jag har kritiserats många gånger, främst från anhängare till Sd, men även människor som påstår sig vara judar, för att vara mot judar och antisemit.

Vore jag det så hade jag självfallet försökt göra kopplingar mellan staten Israel (vars agerande jag många gånger tycker illa om, precis som jag tycker illa om svenska statens agerande ibland), judendom och den idiot som begår övergrepp med religionen som argument. Det gör jag inte.

I själva verket tycker jag det är utmärkt att Mona Sahlin träffar judiska representanter i Malmö för att lyssna till deras situation.

Naturligtvis så har inte sd:s logik någon som helst konsekvent hållning i någon fråga utan väljer enbart att lyfta fram det som ökar på hatet mot redan utsatta grupper, som högerextrema alltid har gjort. Även om de här högerextrema av någon anledning valt att gå på en annan grupp än vad som gjordes i Tyskland under andra världskriget, även om de har hatet mot homosexuella kvar som en av många gemensamma nämnare och tvärtemot en tydlig majoritet av svenska folket som är för homosexuellas rätt till giftermål även i kyrkan.

Tror du fortfarande att sverigedemokraterna är ett bra parti, med bra politiker som kan sina saker och har en framtid som är ljus och fin även för dig?

Läs då hela den långa intervjun med deras arbetsmarknadspolitiskt ansvarige politiker, som dessutom är partikassör, sitter i partistyrelsen, kommunpolitisk samordnare, ordförande i partiets programkommission och som varit medlem i 8 år och med andra ord är en av partiets toppolitiker.

Redan vid den första frågan går det åt helvete för pollitikern i fråga, när han på frågan om han kan samanfatta Sd:s arbetsmarknadspolitik med "Nja, det vet jag inte..." Hade det gällt något annat parti så hade avgången och sparkandet från posten varit omedelbar. Hos Sd får man sitta kvar.

Än värre blir det att han inte ens kan svara på partiets mest grundläggande frågor:

    Definiera vad det är att vara ”svensk”.

    Nej, det vill jag inte göra.
    Varför inte?

    Jag tycker inte att jag är så insatt att jag kan göra det.
    Hela er skrivna politik är full av uttryck om det svenska och att vara svensk. Du sitter i partistyrelsen, och du är inte tillräckligt insatt för att svara på vad det betyder?

    Du kan väl säga vad du tycker, så kan jag säga om jag håller med.
    Ok … Svensk är den som lever i Sverige och/ eller själv känner sig som svensk.

    Jaha. Nej, jag vill inte ge mig in i den diskussionen, du får ta det med någon på partiets presstjänst, Mattias, till exempel.
    Det står i erat program att ”Det primära målet med Sverigedemokraternas politik är att återupprätta en gemensam nationell identitet” Vad ska den gemensamma identiteten vara?

    Jag vill inte ge mig in i det.
    Det primära målet. Du måste kunna diskutera det primära målet med ditt partis politik.

    Det primära målet.
    Det viktigaste, det övergripande målet.

    Ja, jag vet vad primär betyder. Nej, jag ger mig inte in på det. Jag vill inte diskutera det invandringspolitiska programmet.
    Varför inte?

    Jag har inte varit med och skrivit programmet. Jag är talesman i arbetsmarknadspolitiska frågor.
    Invandringen är er viktigaste politiska fråga. Du har varit aktiv i sd sedan 2002. Du har massor av uppdrag och sitter i partistyrelsen. Och så kan du inte prata om det primära målet med ditt eget partis politik.

    Nej.
    Jag tolkar det som att du inte vet.

    Nej, jag vill inte kommentera det.
    Men det tycker jag är konstigt. Ni är ett parti som växte i senaste valet. Ni sitter i många kommuner i Sverige. Vid nästa val kan ni komma in i riksdagen. Du sitter i partistyrelsen och kan inte förklara för dem som har röstat på er, vad det är, det som beskrivs som det viktigaste i er politik.

    De har inte röstat på mig.
    De har röstat på den politik som du företräder. En del av våra läsare har röstat på den politiken. Du måste väl kunna förklara politiken för våra läsare?

    Nej, jag vill inte det.
    Varför inte?

    Därför att jag tycker att jag inte är tillräckligt insatt.
    Men du måste väl kunna tala utifrån dina egna åsikter åtminstone, du har ju gått in i partiet och varit aktiv sedan 2002. Håller du med om att det är det viktigaste?

    Det är en formulering som kanske inte jag skulle ha skrivit.
    Det är oerhört konstigt att du inte kan förklara vad du tycker om partiets viktigaste fråga.

    Om vi tar den andra utgångspunkten. Mångkultur, som kanske är motsatsen, så tror jag inte att det är bra för Sverige.

Läs hela den långa intervjun med deras honom och fundera på om det är en politiker du vill ska vara med och påverka arbetsmarknadspolitiken eller någon annan politik överhuvudtaget...

Som lustig fotnot så verkar han inte ens hålla reda på vad han borde rösta på...

Mer media sds sds sds ab ab svd svd dag dag dag dn

Jag är inte förvånad...

Jag läser om hur en tredjedel av alla kvinnliga skådespelare sextrakasserats.

Jag vill absolut inte förringa de drabbade i den branschen på något sätt. Tvärtom.

Men jag undrar om de är så ensamma? Jag har svårt att tro att det inte är liknande siffror inte bara inom andra branscher utan överhuvudtaget både i och utanför arbetslivet.


Uppdaterat En rimlig fråga, som jag vet att både jag och många andra ställt oss, är varför det så ofta är kvinnor enbart som är nakna när det gäller film och teater.

Mer media ab ab ab ab ab ab dn dn dn dn dn dn svd svd smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 14 februari 2010

Undra hur de tänker?

Som jag skrev tidigare idag så känns det fortsatt lite mer som om det är en boll som rullar utför med moderaterna. Frågan handlar väl snarast om hur mycket media som inte tillhör storstadsmedia tar upp det? Det påverkar onekligen skadeverkningarna för moderaterna.

För den väljare som enbart läser landsortspress, vilket jag tror är en stor del av landets invånare, så går det att missa nyheter som kunnat påverka människors syn på ett parti. Det ska bli intressant att se om min egen lilla tidning väljer att skriva om det hela på den enda sida med riksnyheter de har när måndagens tidning kommer.

Men det är svårt att se att det inte kommer att väcka mer uppmärksamhet nu när det tycks som om det är fler politiker även på landstingsnivå och nuvarande riksdagsledarmöter som sysslade med den här typen av fusk. Undra hur de tänkte egentligen? Att de skulle komma undan?

Naturligtvis är jag någonstans skadeglad att det är moderaterna det drabbar och jag tycker självfallet det vore skönt om det gav ett tapp i moderaternas opinionssiffror.

Men jag föredrar definitivt om förändringen kom av faktiskt politiska anledningar och inte av den här typen av anledningar, även om det självfallet visar något om hur desperata vissa människor blir, oavsett om det är för sin egen skull vad det gäller personvalet eller för partiets skull.

Som jag sa innan så tycker jag att alla som fått någon form av bidrag eller lön via fusk, som betalats av skattemedel, ska dömas att betala tillbaka den summan. För det kan väl inte vara rättvist om det bara gäller socialbidragstagare och sjukskrivna?

Sen är det dessutom självklart att risken finns att även andra partier sysslat med den här typen av värvningar, så min gissning är att det finns fler politiker i ledande ställning som sitter som på nålar för att det egna partiet ska råka illa ut.

Tvärtemot en viss ledarskribent hos SvD så tycker jag det är omöjligt att se det som något som personvalet skulle lösa. Snarare tvärtom, jag tror inte att detta fusket hos moderaterna ens hade uppkommit från första början om inte möjligheten fanns.

Frågan är om inte demokratin mår bättre av att lita på att partierna kan välja rätt kandidater? I synnerhet när det så många gånger visat sig att det precis som innan är så att alla inom samma parti, och oavsett parti, har samma åsikt utåt sett?

Apropå bidrag och partier till höger så noterar jag att sverigedemokraterna tycker att de ska få partistöd även utan verksamhet. Konstigt nog har jag alltid trott att de är emot bidrag utan prestation. Men det kanske bara gäller invandrare och inte politiska partier som är emot invandrare?

Med tanke på att de leder avhopparlistan i kommunerna så är jag säker på att det kommer att bli fler som inte alls är så intresserade av att skylta med namn för den typen av parti eller inser att kommunal politik inte alltid är varken så lätt eller spännande. Eller alls har så ofta med den enda frågan de partiet har på sin agenda att göra på den nivån.

Uppdaterat Moderatfusk kan öka politikerföraktet känns som en rätt självklar rubrik. Till skillnad från ytterlighetspartier som sd som verkar immuna mot det mesta som de kritiseras för så riskerar etablerarade partier att råka betydligt värre ut när folk tappar förtroende för dem. Dessutom riskerar de dra alla politiker med sig, för "alla vet ju hur politiker är"...

Mer media: ab ab ab ab svd svd dn dn dn dn dn dn sds sds hd hd hd nm smp dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Förlust men ändå vinst?

Visst är det lite märkligt att läsa om hur moderaterna via Reinfeldt först anses ha förlorat senaste tv-debatten mot Sahlin, och sen kommer det siffror idag som hävdar att hans moderaterna ökar, just på grund av samma debatt?

Undrar hur mycket moderaternas fusk som jag skrev om igår kommer att påverka? Konstigt nog så tycker jag, som jag varit inne på flera gånger, att det verkar som om väljarna gör konstiga prioriteringar i vad som är viktigt, som handskakningar framför att ledande politiker ljuger om Vattenfall eller andra centerpolitiker som gärna gör reklam, när de borde stå så neutrala som möjligt.

Jag betvivlar att Regeringens senfärdighet som riskerar fördyra för hushållen, då alla inte kan vinna tävlingar om lägst ränta, kommer att få något politiskt genomslag det heller, trots att det är en av de sakerna som mest påverkar många hushålls ekonomi, kanske för att det är för komplicerat att reflektera över, vilket gör att exempelvis Sd:s enkla politik har lättare för att vinna gehör. (Nu hade de visserligen gått tillbaka under 4% enligt senaste mätningen men det lär fortsätta svaja...)

Kriget i Afghanistan kan komma att påverka, även om det inte verkar så nu, trots många vettiga argument mot det, som Linderborgs artikel. Men tyvärr inbillar jag mig att det krävs fler dödsoffer för att människor även där ska börja fundera på om det verkligen förbättrar situationen på sikt att Sverige för första gången på århundraden deltar i krig? Inte ens jag är så cynisk att jag önskar döda soldater för att gemene mans uppfattning ska ändras så kraftigt att det påverkar politiken.

Som jag sa för någon dag sen så räcker det att se på regeringens olika misslyckande över hur deras politik har slagit. Det är inte förvånande att siffrorna för centern är låga och inte heller att de är låga för Hägglunds parti efter hans misslyckande som knappast minskat gräddfilerna inom vården, utan snarare ökat behoven av dem för de som kan betala privata. I vanlig ordning drabbas de som inte har råd med det.

Nåväl, vem kan ändå vara missnöjd, trots låga siffror för V om det stämmer som SvD-artikeln säger, att varken kd eller sd kommer in i riksdagen? Konservatism av deras mått är det få som vill ha och vad det gäller Sd så gäller det sannolikt även en stor del av deras väljare, den gången de orkar sätta sig in vad deras politik faktiskt innebär.

Uppdaterat Jag noterar att Johanne Hildebrand skriver i Aftonbladet om den svenska medverkan i Följ med till Afghanistan Jan Guillou. Hon och Marcus Birro, som hon citerar, tycker inte man ska uttala sig om kriget om man inte varit där, utan hävdar att "Att uttala sig om kriget utan att ha varit på plats är som att recensera en bok man aldrig har läst".

Även om jag försöker bortse från den horribla jämförelsen mellan ett krig där riktiga människor med riktiga barn, föräldrar och andra anhöriga som dör och en bokrecension, vilket naturligtvis är allt annat än lätt, så konstaterar jag att den typen av argument plötsligt har diskvalificerat nästan alla av oss som lever idag att ha en åsikt om både första och andra världskriget eftersom vi inte var på plats, utan antingen var ofödda eller befann oss i ett land som inte var inblandad i konflikten.

Mer media ab ab svd svd svd svd hd dag dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!