lördag 6 februari 2010

Desperation även hos andra partier

I Hur når man väljarna bäst så skrev jag om det förslaget Reinfeldt kommer med idag, att knacka dörr för att nå tveksamma väljare och hur osäker jag är på om det verkligen är bästa sättet, oavsett parti. Det kan lika gärna göra folk skitirriterade, som när vilken försäljare eller Jehovas Vittne som helst ringer på när man är på väg att göra mat eller natta barn...

Sen har jag också skrivit om förslagen att rikta in sig på kvinnor som i lägre utsträckning väljer moderaterna, i Undersökningarna duggar tätt nu om hur jag betvivlar att kvinnor är så lättlurade att de kommer att börja röstar högerut i högre utsträckning eftersom de i högre utsträckning än männen märker av neddragningarna på sina jobb.

Även om Reinfeldt säger att exempelvis sjuksköterskor fått högre lön tack vare skattesänkningar, så finns möjligheten att de fått mer problem att klara av sina jobb. Frågan är om det är värt mödan? Än värre är det för de kvinnor, som antagligen är större till antalet, som fått inte bara sämre förutsättningar på sina jobb, utan även är betydligt lägre betalda än de rätt bra betalda sjuksköterskorna, där samma procentsats lönökning tack vare skattesänkning är rätt lite pengar i slutändan.

Jobbet är vi alla på ofta och förutsättningarna där gör mer för trivseln med livet än vad någon hundralapp hit eller dit i plånboken gör.

Ökad trygghet för kvinnor nämns, men inget om hur lägre skatter gör det tryggare för kvinnor, varken på jobb eller i privatlivet. Undrar varför?

Jag skrev om att Desperationen ökar tidigare idag, syftandes på Centerns otidsenliga och ogenomtänkta förslag om IT som hushållsnära tjänst.

Jag fick ett indirekt svar av centerpolitikern Per Ankersjö i Tyst om sossarnas negativa kampanjmetoder som undrar vad det desperata är att diskutera moms?

Mitt svar blev så här:

Desperationen enligt mig låg i att man tog ett förslag som på många sätt redan existerar, fast gällande andra typer av tjänster, och som jag skriver så är det inte genomtänkt alls när de tjänsterna som bland annat tas upp angående datorer och tv-apparater faktiskt finns att få redan nu för en peng även jag utan hög inkomst kan betala om jag har råd med dator eller tv.

Så varför jag tycker det är desperat förklarar jag. Det behöver du inte hålla med om, men att avfärda argument som negativa, utan att svara emot är ett lika lumpet debattknep som du anklagar mig och andra för :)

Momsen berörde jag inte och blir ytterligare en del av det du argumenterar mot mig med, som jag inte alls skrev om i texten ifråga.

Något som ärligt talat även det luktar viss desperation och fula debattknep ;)

Mer media dag sds ab svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det är många lagar som vilar på religiös grund

Jag noterar att det sägs att Ett sekulärt samhälles lagar inte ska vila på religiös grund.

Med tanke på hur många av inte bara Sveriges lagar, utan merparten av västvärldens demokratier med vanligtvis rätt väl fungerande lagar, började utformas när länderna var jämfört med idag hade religion som genomsyrade samhället på ett helt annat sätt än det gör idag, så vågar jag påstå att mycket av våra lagar idag vilar på religös grund (även om många frågor givetvis går att hitta inom andra områden också, men av senare datum).

Sen kan man ju alltid komma ihåg att Manliga mönster styr kvinnornas kläder (vilket blir ofrillig komik när jag läser länkadressen där Mönster blir Monster :) ) och att det touchar en religös lag även när man vill lagstifta mot att bära vissa kläder.

Slöjan eller livet:



Om kvinnor tvingas bära burka, blir de fria av ett förbud – eller inlåsta?
Om kvinnor väljer burka, vilken rätt har en demokrati att förbjuda dem?

Kvinna är jag inte och jag är oftast glad för det, inte minst när man läser om saker som det ovan, eller om hur modet styr kroppsfixeringen på ett obehagligt sätt.

Då känns det faktum att en viss taxiblockad får gnäll från högerextremt håll om att de borde protestera mot annat istället oerhört patetiskt. För hur ofta hör ni gnäll på samma högerhåll på andra saker som belastar kvinnor än hedersvåld, som självfallet är jävligt illa i sig? Inte är det ofta man hör något om hur svenska män på fyllan slår sina respektive sönder och samman...

Fast det blev väl för svårt att alla muslimer är terrorister, nu när det blev tydligt att det inte stämmer att de alla alltid väljer våld när det är emot något relaterat till religion...

Nu delar jag inte deras åsikt om vad det gäller vad det gäller norsk media har publicerat. Men självfallet ska de, som alla andra, få protestera på ett fredligt sätt mot vad de tycker är fel.

Mer media ab dn hd dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Desperationen ökar...

Det börjar lukta desperation i stora mängder när man läser dagens politiska nyheter...

Centern och deras IT som hushållsnära tjänst ger onekligen en sådan lukt... Frågan är fortfarande varför bara vissa grupper av jobb ska skattesubventioneras, och som tidigare enbart utnyttjas av de som hade råd redan innan att anlita serviceföretag?

Jag är inte ofta en vän av exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter. Men det finns ju onekligen ungdomar som vill och behöver komma in inom i princip alla typer av arbetslivets olika typer av jobb. Eller ska vi skapa en underklass med lågutbildade och dåligt betalda människor med lön som knappt går att leva på, för att serva de med högre löner?

På många sätt är just detta ett omodernt förslag eftersom det finns företag som i köpet, eller för en relativt billig extrapenning, som löser det som efterfrågas och har man råd att köpa en tv eller dator, som tas som exempel, så har man råd med ett par hundringar extra för att få det hela att fungera.

Utöver det så existerar det exempelvis pensionärsorganisationer som hjälper äldre att lära sig mobiler och datorer samt att biblioteken på flera ställen har haft hjälp med att lära människor att använda internet.

Så jag vet inte riktigt om det eventuella problem centerns Olofsson försöker måla upp redan är löst, både av marknaden och det allmänna?

Det känns lika "out of date" som förslaget jag skrev om tidigare, där man vill gräva ner fiberkablar för snabbare internet, när trådlöst internet är på gång att bli lika snabbt eller som vårdnadsbidraget som utnyttjas när föräldrarna ändå har semester och är lediga...

(Konstigt nog diskuteras inte det, utöver i lilla Klippan, att det bidraget utnyttjas på ett helt annat sätt än det var tänkt och ifrågasätts inte på samma sätt som andra bidrag görs om det ens finns misstanke om felaktigt sätt att få ut dem på...)

När det konstateras att Sverige klarat sig sämst under krisen, och vi alla minns vilken regering vi har haft under den, så ökar desperationen ofelbart.

Ett exempel är det nya förslaget från Björklunds håll om återinföra lågstadielärarna, trots att det visar sig att  det blir väldigt många ämnen för lärarna att kunna och att det inte finns någon som helst bevis för att barn i den åldern lär sig sämre eller mår dåligt av att ha flera lärare för olika ämnen eller att de mår sämre av att få byta klassrum, som man ofta gjort högre upp i åren.

Men som sagt tidigare så väljer Björklund det han tror är bra, istället för att lyssna på de faktiska experterna, som i exemplet med betyg i lägre åldrar och en oförmåga att inse att man behöver ersätta alla de vuxna människorna som de senaste årtionden försvunnit från skolorna för att skapa lugn och trygghet för lärande.

Mer media dn dn dn dn dn dag dag dag hd hd hd sds sds kb svd svd svd svd svd ab ab ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Men vänta lite nu...

När jag läser Andlig längtan i skogen, så inställer sig en fråga efter jag läst följande:


Parallellt med drastiskt minskande kunskaper kring kristen tro och kyrkorna hos svenska allmänheten är det på ett sätt inte särskilt konstigt att naturen stundtals ges en andlig dimension. Eller som en ung kvinnlig skogsplanterare uttrycker det i DN: "Att gå ut i skogen och krama träd ger mer än om jag skulle besöka en gudstjänst. Den andliga upplevelsen är större."
En utmaning är det för kyrkorna att fånga in den andliga längtan som finns hos naturälskarna. Men också för samhällsutvecklingen viktigt att vi i vår iver att värna skogen och haven inte göra detta till en ny religion, och ersättning för Gud.


Dyrkan av naturen är ett stickspår där människan återigen litar på sig själv, och tillber det skapade i stället för Skaparen. Det riskerar långsiktigt att leda lika fel som när materialismen och konsumtionshysterin i praktiken görs till religion.

Då är frågan om man inte kan anklagas för att lita på sig själv, eller människor, när man väljer att lyssna på enskilda personer, eller organisationers, tolkningar av tron. Eller att gå in i överdådigt dyrt smyckade tempel, med mängder av mänsklig maktkamp, istället för att befinna sig i naturen där jag kan tänka mig att en högre makts skapelse märks mer än i en kyrka byggd av människohand.

Även om det ofta påstås att bibelns innehåll är den absoluta sanningen, så är de olika typer av tro som den är en grund av bara olika människors uttolkning av den, även om det är en tolkning som många människor följer, och ingen människa är perfekt och få människor gör saker utan bakomliggande syften, som inte nödvändigtvis måste vara saker som personen ifråga är medveten om själv.

Så jag måste säga att jag mycket väl förstår de som ser storheten i naturen, oavsett vilken typ av skapare man tror ligger bakom den. Man behöver inte ens gå till kyrkans alla bråk, som det senaste som biskopen i mitt stift varit en del av, för att förstå varför det är så mycket enklare att välja som uppenbart många människor gör.

Många gånger räcker det att man inte ens går ut ur huset, utan tittar ut genom fönstret för att se naturens skönhet, i synnerhet nu under vintertid.

Personligen tycker jag att det viktiga borde vara tron, inte var den utövas.

Mer media dag smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Snabbläsning

Jag läser om konsten att läsa snabbt och konstaterar att jag redan läser väldigt snabbt, och frågan är om jag behöver lära mig att läsa ännu snabbare.

Det är lite som när jag var ung och snabbspolade mig genom ett antal filmer (och säkert förkortade livet på mina videobandspelare radikalt) har jag märkt. Jag missar många detaljer och, som sägs i slutet på artikeln, jag försjunker sällan eller aldrig i en text.

Tänk, det uttrycket, att försjunka in i en text, hade jag helt glömt. När gjorde jag det sist? Kanske när jag läste om Decamerone förra året.

Annars har jag konstaterat, precis som med snabbspolade filmer, att mycket jag läser tappar detaljer och jag fångar upp ramberättelsen och lite till ungefär.

Fan vet om jag inte tjänat på att lugna ner lästempot lite och fått mer läsupplevelse?

Men visst, just nu, som det står i högra marginalen, så läser jag Liza Marklunds senaste bok, som enligt en samstämmig kritikerkår var urusel. Jag håller bara delvis med dem (en av hennes sämre böcker men den är lite spännande ändå), men jag är mycket tveksam till att jag missar några större djup i den oavsett hur jag läser den. Den kanske fungerat bättre som film?

I övrig tror jag att anledningen till min snabbläsning beror på all läsning som görs via datorn, som i och för sig gick rätt fort innan mitt datorliv och internet också, på gott och ont. Jag får onekligen in mer information än förut. Men frågan är hur mycket som stannar kvar?

Intressant artikel var det i alla fall, den om konsten att läsa snabbt och vill du lära dig själv så finns en till Så hävdar snabbläsarna att du ska göra.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 5 februari 2010

Det vore skönt att slippa dem...

Jag skrev om centern i Älmhult tidigare och hur de inte direkt rosar marknaden med förslag som i bästa fall kan kallas för otidsenliga.

För centern på riksplanet går det direkt baklänges också...

Att Saab-affären skadar dem råder det ingen tvekan om, att Carlgren retade upp båda sidorna i vargjakten drog inga röster alls och hur de drar sig för långt bort från grunden och kärnväljarna skrämmer bort även gamla trogna väljare till andra partier.

Inte nog med att det vore skönt med ett centerparti utanför riksdagen. Det vore dessutom skönt ur den aspekten att hur partierna sköter sig på riksplanet alltid avspeglars på något sätt på kommunal nivå. Sjunker centern i riksdagsvalet, så sjunker de garanterat även i stenhårda centerdistrikt som Älmhult. Och det vore oerhört skönt att slippa deras politik på flera plan...

Att de på lite sikt försvinner från riksdagen går definitivt att hoppas på. Men att de ska försvinna härifrån känns betydligt mindre troligt, då de är ett relativt stort och starkt parti. Men tappar de och de andra högerpartierna tillräckligt, så kan de åtminstone försvinna från den absoluta makten här också.

Jag känner mig definitivt tryggare hos vänsterpartiet, trots att jag i min mycket tidiga ungdom sympatiserade med centern och Fälldin, för att de var det enda partiet på den tiden som ens pratade om miljön.

Ett bra förslag från vänsterpartiet är det om 50-procentig bonusskatt på utbetalningar över 100 000 kronor.

Poängen är att komma åt de absurda utbetalningarna. Bankerna och bolagen får välja mellan att antingen skärpa sina avtal, eller börja betala tillbaka en del av samhällets kostnader för finanskrisen.
Tidigare har bland annat Hägglund uttalat sig kritiskt mot bonusutbetalningarna men inte kommit med något fungerande konkret förslag att få bort dem. Här kommer ett förslag som borde anammas.

Till sist något om att allt inte var nattsvart ändå, där SvD:s ledarsida försöker få fram positiva nyheter om regeringensförslag över sjukskrivningarna, och visar på att det finns de som kan jobba som sjuka.

Jag vet inte vad för nyhet det är att komma med egentligen, för ingen har väl sagt något annat än att det finns, och alltid har funnits, de som både kan och vill jobba en viss del av full tid, om de bara kan trots sjukdom?

Problemet är ju självfallet de som inte kan det och inte orkar och inte har möjligheterna...

Innehållet är viktigare än ramarna, även för att lösa sjukskrivningarna till det bättre. Men det gäller, som artikeln säger, att komma ihåg att fler faktist inte blivit sjukskrivna än innan, utan att det håller sig på samma nivå.

Mer media dn dn dn dn dn svd hd  hd hd ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 4 februari 2010

Fritt fram för hängning

Det var väl ändå på tiden att det blir Fritt fram för hängning i orientering. Det vill säga att man följer efter framförvarande löpare, tvärtemot den regel som säger att orientering ska vara "självvald väg i skog och mark".

I grund och botten sympatiserar jag med den regeln. Men den är dels ofta omöjlig att faktiskt följa så det många gånger inte finns så hemskt många valmöjligheter att välja mellan och kanske framförallt för att det är i princip omöjligt att bevisa.

Att införa en regel som säger att om man stämplar inom 12 sekunder på tre påföljande kontroller så ska det gå att diskas kommer inte att hjälpa. Allt för många klarar av att springa om de sista metrarna in till kontrollerna för att stämpla före och sen lägga sig efter igen.

Mer media ab svd dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Visst har Carola rätt, men...

Visst har Carola rätt i att det står i bibeln att det står att den sista tiden ska komma. Men det har å andra sidan varit en vanlig åsikt bland kristna sen bibelns tid, för tvåtusen år sen.
Så vitt vi vet så har katastrofer hänt under alla tider och även långt innan kristendomen kom till, så frågan är när den sista tiden verkligen började och under vilket perspektiv vi ska räkna tiden?

Att jorden går under kan vi dock vara rätt säkra på. Om inte annat för att allt vi känner till har en begränsad livslängd.

Edit Jag reagerade, men orkade inte skriva om det då, men sambon gjorde det och idag läser jag att fler reagerar på att Carola ger parfym när det är annat som behövs för att minska lidandet för de nödställda där. Väl rutet!

Mer media ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kör hårt Birgitta!

Inte lätt att vara liberal och gravid skrev jag om för några dagar sen, apropå att Birgitta Ohlsson tog sig uppåt på karriärsstegen.
Inte helt oväntat så kom det kritik mot henne, som igen visade på att jämlikhet och jämställdheten i landet inte är så perfekt som några försöker påstå.

Jag delar långt ifrån alla åsikter Ohlsson har, men jag instämmer i att om man gifter sig med rätt person, och inte en dinosaurie, så kan man definitivt klara av ett toppjobb och barn.

Att det visar sig att det finns kristdemokrater som är dinosaurier förvånar mig däremot inte alls...

Är det verkligen så svårt att inse att inte bara Kvinnor kan,  utan även att Män kan ta hand om barn på ett vettigt sätt? Jag hade utan att tveka kunnat tänka mig att ta bra mycket mer än halva jobbet för ett barn, om jag hade en kvinna med en karriär som krävde det.

Mer media ab ab ab svd svd sds smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Hållfastheten brister

Mängder av snö skrev jag om igår, och tog upp där lite nackdelar trots mitt fortsatta gillande av snön på grund av olyckor, utöver det hårda livet jag skrev om tidigare för de som är utan bostad som finns på mindre orter också.

Men nu när det börjar komma så mycket snö att tak börjar braka ihop så är frågan vilka regler som styr för hur mycket tryck tak ska tåla? Det känns anmärkningsvärt att tak alls kan gå ihop. Visst, handlar det om, som i några fall, tältliknande konstruktioner så förstår jag att de inte håller.

Men borde inte någon reagerat innan och stängt lokalerna?

På jobbet har vi problem med att snön rutschar ner från rätt många meter ner på en gång och gav ca en meter tjock och hårt packad snö. Jag hade inte velat vara under där, eller hitta någon som låg krossad av det när vi tog bort det. Det enda som fanns att göra var att spärra av där risken fanns för fortsatta ras.

I slutet på 80-talet så jobbade jag på en privat trädgårdsfirma, som bland annat skötte om gräs, ogräs, snöröjning m m runt Albano (som då var i princip nedlagt som veterinärskola men hade djursjukhus), polishuset på Kungsholmen och Stadshuset på samma ö.

Just det sistnämnda stället var vintern 88-89 direkt livsfarlig vid flera tillfällen, då det dråsade ner främst istappar från väldigt hög höjd när jag jobbade där, och det var mer tur än något annat att jag klarade mig undan att få något i huvudet.

Här hemma så har vi konstaterat vid flera tillfällen att den tidigare ägaren var lite av en hemmapulare som gärna gjorde mycket med huset själv och att många saker har haft brister, som att till exempel lägga en lös förlängningssladd till belysningen på vinden direkt i kutterspån, vilket definitivt orsakat en brand om en råtta bitit sönder sladden.

Han har också byggt en carport, där sambons gamla, men välskötta, Saab står. Den har platt tak och har en konstruktion som går runt om för att hålla taket uppe. Tyngden från snön lär vara värst i mitten på taket, och det finns inget som stöjder taket från insidan av taket mitt på så att säga.

Det gör mig ärligt talat lite nervös för att det ska rasa igenom, i synnerhet om det fortsätter att snöa eller regna och blir än tyngre, och det är inte, så vitt jag kan avgöra, särskilt lätt att ta bort snön som är på mitten av taket utan att själv gå upp där, och riskera att åka igenom.

Förhoppningsvis så är plåttakets konstruktion så starkt och hållfast att det håller. Men med tanke på flera av de snåla lösningarna på huset i övrigt så är jag långt ifrån säkert på det...

Nåväl, vi får se om sambon flyttar bilen i morgon, när hon läst det här :)

Nu verkar det dock som om det, tvärtemot vad jag såg för några timmar sen på de vädersidor jag har som bokmärke, att det ska bli varmare och soligare i helgen, så kanske kan den värsta tyngden smälta bort lite..

I övrigt rekommenderar jag artiklarna och bilderna till Snögubbar på dekis och Ny butik med låg hyra, som visar på lite positiva och roliga nyheter från Sydsvenskan i det för sydskåne ovanligt snöiga vintern.

Media svd svd svd svd svd svd svd hd dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds smp smp smp smp smp hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd ab kb kb

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Politiken i Älmhult

Det är rätt sällan jag skriver något om den kommunala politiken, som egentligen är den jag numera sysslar med. Nu bor jag i en liten kommun med relativt få frågor, jämfört med Stockholm och Malmö som jag bott i tidigare, att diskutera. Och kanske framförallt så är den kommunala politiken, enligt mig i varje fall, inte alltid så styrd av partiernas grundåsikter, utan det går att hitta sympatiska åsikter även hos "fiendelägret".

Nu är det visserligen ingen hög kostnad för utredningen om spårbilstrafik från centrala Älmhult till det kommande handelsområdet vid väg 23. Men det känns verkligen som en satsning som blir dyr om den görs och det är en ny lösning som mig veterligen ingen svensk kommun tidigare gett sig på. Vilket gör det till en lika stor chansning som förändringen av reningsverket, också det ett centerförslag, som var ett nytt och oprovat kort som jag förstår det och som inte fungerade heller. En så liten kommun som Älmhult ska naturligtvis inte gå i bräschen för ny teknik med skattepengar, utan ska hålla sig till beprövade kort man vet fungerar.

Samma sak gäller fiberprojekt för snabbt internet på mindre orter. Nu har jag ingen uppfattning om hur mycket det hela eventuellt kommer att kosta kommunen. Men som det står i kommentarerna så kommer snart tekniken i kapp och det finns möjlighet till luftburen snabbt internet, som borde vara billigare att investera i än vad det är att gräva ner fiberkabel. Om jag inte förstått det fel så är nedgrävandet av fiberkabel ytterligare ett projekt centern är positiva till. Jag bor själv i en av kommunens mindre orter, men jag hade sagt samma sak även om det gällt min ort.

Till sist men inte minst så läser jag om att hundar får springa vidare i skogen, efter ett medborgarförslag jag lade innan jag blev aktiv politiker. Det är lite synd att det tar sån tid att få medborgarförslagen att rulla, i mitt fall ett par tre månader efter jag blev aktiv politiker, efter att ha gått på några möten med vänsterpartiet, så det kan se lite konstigt ut att jag som politiker lagt ett medborgarförslag.

Det som är märkligast, som bland annat nämns i kommentarerna, är att centerpolitikern som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden själv väljer att, mot gällande regler, låta sin hund springa okopplad i skogen.

Oavsett vad man tycker om saker och ting så borde man välja att följa de lagar och regler som finns. Och en nämndsordförande som inte kan de lagar som rör hennes område är direkt konstigt. Utöver det så borde hon dessutom fundera över en förändring, med tanke på vad som hände i grannbyn i höstas, så en hund blev ihjälbiten av en annan hund.

Jag har fått mycket god respons, oväntat nog även av hundägare som är trötta på att andra hundägare utgår från att deras hundar vill hälsa på alla hundar de möter.

Den första som dunkade mig i ryggen och tyckte det var bra förslag var grannen, som har en schäfer stor nog att skrämma vem som helst. Hon sa att hon också var trött på okopplade hundar som bitit och skrämt hennes hund att vara rädd och ilsken mot alla andra hundar. Människor däremot älskade hunden och var snäll som ett lamm mot.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 3 februari 2010

Bistånd

Jag läser om konsekvenser av regerings politik mot de utsatta hos Ett hjärta rött och funderar lite på inlägget jag skrev nyss, om de hemlösa och deras utsatthet nu i kylan och konsekvenserna av regeringens politik, vilket inte gör mig glad alls...

Lite gladare blir jag däremot när jag får läsa tidningen Dagen, som jag många gånger inte alls håller med när de känns som ett språkrör för Kd, när de lyfter fram hur den regeringen som Kd är en del av minskar biståndsbudgeten, vilket även påverkar de kristna biståndsorganisationerna negativt.

En av de märkligare sakerna är att regeringen, som så gärna möjliggör privata lösningar till så mycket som möjligt, även där få frågar efter det, utöver de som tjänar pengar, plötsligt väljer att ge mer till statsägda Swefund.

Nu vet jag för lite om Swefund för att direkt kritisera dem. Men jag kan konstatera att många av de organisationer som får minskat stöd är gamla och välrenommerade organisationer som kan det här. Poängen med att ge dem mindre pengar är svår att förstå... Mer konkurrens? Då riskerar det att bli som med skolorna, mer pengar går till marknadsföring av hur bra de är, istället för att hamna där pengarna behövs som bäst...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mängder av snö!

Jag får äta upp vad jag sa i morse... Jag hade fel och alla kom till jobbet, även om inte riktigt alla hann i tid utan var närmare en timme försenad på grund av snön.

Själv var jag på plats betydligt tidigare än jag brukar. Jag struntade i att skotta mig ut, vilket var lite av ett vågspel eftersom det lutar nedåt relativt kraftigt mot garagedörrarna och inte var helt lätt att köra ut då det blåst ihop rätt rejält på flera ställen. Men det gick till sist att ta sig ut även om jag tvivlade då det kändes som om de nästan nya dubbdäcken hade svårt med fästet.

Sen hade jag tur, det var lite oväntat plogat nästan hela vägen till jobbet och bara en knapp centimeter nysnö. Det var bara de hundra första och de hundra sista metrarna, som gick på små vägar, som var mycket snö och svårkört.

Betydligt svårare var det på jobbet, trots fyrhjulsdriven traktor, att ta sig fram på gångar som var rejält översnöade och ihopblåsta, efter den kyrkogården som många andra är öppna (och vår ligger dessutom vid en sjö det ofta blåser ifrån), vilket gjorde att vissa ställen hade en meter snö. Det kändes vid flera tillfällen som om jag körde ovanpå snön, ungefär som om man flöt som med en båt och hade direkt svårt att både styra och få fart framåt.

Men det fixade sig till sist, men det tog utan att tveka mer än dubbelt så lång tid då många sträckor fick köras tre fyra gånger, istället för en enda. Nu börjar det dessutom bli trångt på många gångar eftersom det är så höga vallar och de börjar falla tillbaka in i gången igen, vilket gör att det blir svårt att hålla hjälpligt rent om det kommer lika stora mängder igen.

Som om det inte var nog så var det bara att ägna sig åt snöskottning nästan en och en halv timme när jag kom hem, med handkraft, för att vara säker på att klara av att köra upp och ner till garaget, även om det kommer mer snö.

Visserligen har jag skrivit många gånger att jag gillar vintern och den myckna snön. Det gör jag fortfarande, men det vore onekligen skönt om det inte kom så mycket på en enda gång som det till sist gjorde i natt eftersom det blir jobbigt att lyfta bort skiten.... Men jag är ändå glad åt att, som man kan tro, inte nödvändigtvis en lång kall vinter innebär en varm lång sommar, utan att man kan få ha hoppet om att slippa värmen :)

Det är lite svårt att mäta på tomten eftersom det som sagt blåst ihop en del, men jag kunde notera att det var minst 60 cm djupt med snö och närmare en meter på sina ställen där det blåst ihop. Jag minns inte när jag sist var med om så mycket snö och om jag inte fattat prognoserna fel så kommer det att komma mer nästa vecka, och det är ingen riktig värme på gång som kan smälta undan något heller.

Det kommer att bli en riktig snösmältning och vårflod även här över när värmen väl kommer, om det inte sker väldigt långsamt. Det minns jag inte heller när jag sist var med om. Men det kan garanterat behövas då sjön vid jobbet i rätt exakt ett år bara sett ut som om den sjönk och hade väldigt lågt vattenstånd.

Lite tråkigt att försöka springa orientering, för så genomblöta skogar där allt ser ut som sankmark i verkligheten är inte särskilt upplyftande tidigt på våren när det fortfarande är kallt...

Men som jag sa tidigare så är mina problem relativt små, trevliga och lättlösta, så här långt på grund av vädret, och det är betydligt värre om man vore utan hem helt och hållet.

Det kan därför se ut som ett trevligt initativ att politiker ger bort sina filtar till hemlösa.

Men en av de hemlösa lyfter fram att politikerna också har stängt boende för de hemlösa och defintivt ligger bakom inte bara att problemen med hemlösheten inte löses, utan även att de förvärras. Det är svårt att se filtgåvan som något annat än ett hån...

Samma sak gäller vägverket, som propagera för dubbfritt, men frågan är om de klarar av att göra det med hedern i behåll efter denna vintern? Jag har definitivt klarat mig mycket bättre på grund dubbarna än jag gjort annars, och jag noterar att odubbat tycks ge fler olyckor. Något för Vägverket med sin nollvision att komma ihåg... men det kanske inte var så viktigt med nollvisionen när det gäller dubbdäcken? Det kanske känns bättre att satsa på framtida drömmar om olycksfria bilar än att satsa  på sånt som redan idag hjälper? Även aftonbladets trafikreporter skriver om det och jag minns mina år som taxichaufför och hade inte velat vara utan dubbdäck ute på landet och skogsvägar utan dubb.

Fotona är tagna av sambon nyligen och är baksidan på vår snöiga tomt och det borde kanske vara med ett foto på vår carport, som jag snart tror brakar ihop av all snö, precis som en tennishall och ridhus gjort tidigare. Snö väger verkligen mycket när det är blött och tjockt...


Media ab ab ab ab svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds dag smp kb kb kb kb kb kb kb kb nsk hd nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mycket märkligt

Mycket märkligt att se på kommentarerna till domen mot sopåkarna, som är relativt välbetalda när det gäller den typen av kroppsarbete. Det gnälls på att de har höga löner. Jag tror inte att de som gnäller inser vilket jobb de människorna gör, hur det luktar, hur stressigt det är att komma upp de höga ackorden och jag skulle inte bli förvånad om samma människor gärna försvarar  höga löner för andra yrkeskategorier...

Jag personligen är fel person för att jobba på ackord då jag är på tok för lättstressad för det och jag passade inte ens som taxichaufför, med konstant magkatarr sista året, trots att jag inte körde på något annat än månadslön.

Men det går inte att förneka att ackordslön många gånger får upp tempot, även om det för de flesta inte är värt det i längden eftersom det sliter på kroppen. Konsekvensen borde bli, som Transports representant säger, att de får anställa fler sopåkare och fler bilar för att få samma antal ton sopor hämtade.

Och vad är då vinsten för företaget, för att inte tala om miljön?

Mer media dn dn dn sds dag svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Snö och blåst

I det  förra inlägget om väder, så konstaterade jag att jag skulle få skotta på jobbet.

Vad jag inte kunde lista ut är att jag skulle behöva skotta mig ut från mitt hem, för att komma härifrån också.

Jag gick ut för att titta om tidningen kommit, vilket den självfallet och fullt förståeligt inte gjort och konstaterade att det måste snöat över en decimeter på 9 timmar. Har det blåst som det gjorde igår så är jag inte ens säker på att jag kan öppna garagedörrarna för att få ut bilen...

Nu bor jag inte i Skåne längre, gudskelov, men det är knappt man vågar köra till jobbet när det står om hundratals bilar i kö och uppmaningar om att inte ge sig ut på vägarna, för det är osäkert hur mycket de hunnit köra undan snön här, även om risken för snödrev är betydligt mindre, utöver de ställena man kör förbi odlingsmark.

Hade jag bara haft ett par telemarksskidor, istället för löparskidor gjorda för preparerade skidspår, så hade jag åkt skidor till jobbet istället...

Dagens möte med arbetslaget betvivlar jag uppriktigt sagt på att det blir av. Det blir antagligen bara de hårt kämpande vaktmästarna som tar sig dit :)

Media dn dn sds kb kb kb kb hd hd dag smp sds ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Grundläggande saker är för viktiga för att skötas om av marknaden

Sjuka i kläm när politiker kastar paj och den retoriska frågan Var ska vi bo?, som i och för sig är en oerhört reell fråga för många, även de som inte nödvändigtvis är hemlösa i ordets värsta mening, utan bara vill flytta hemifrån, är två viktiga saker.

Men blir lite beklämd när man läser SvD:s ledarsidas svar på de rödgrönas förslag om att bygga fler bostäder. Frågan är vad man ska göra om inte rusta upp de redan befintliga miljonprogramsbostäderna? Skribentens förslag om en totalt fri bostadsmarknad lär inte komma någon vart alls, utan lär sluta med vad vi redan har sett. Många undermåliga bostäder för de som inte har råd och priser som är omöjliga att betala för annat än rika och desperata.

Jag är inte enbart glad för miljonprogrammet, för vem kan vara det? Men hade de sköts de ordentligt av ägarna så ger de i alla fall tak över huvudet.

Det är inte bara sjuka som kommer i kläm, utan även de som inte har råd att köpa sina bostäder och jag hade hellre fortsatt att bo i miljonprogrammets bostäder än att vara utan bostad. Det är för viktiga saker för att lämnas ut till den hungriga och hänsynslösa marknaden.

Mer media: dn smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 2 februari 2010

Jag håller tummarna!

Säga vad man vill om min släkt, men särskilt många kändisar finns det inte i den, i vart fall inte mer än lokalt kända, som typ pappa som åtminstone varit en av traktens bästa orienterare i sin åldersklass.

Fast en kändis finns det trots allt, nämligen en kusin till pappa, trots att de då skiljer många år mellan dem (vilket förklaras av att farmors syskonskara bestod av nästan ett dussin barn), nämligen Paul Ottosson som enligt imdb.com gjort ljud till drygt hundra filmer, varav ett antal riktigt stora, som 2012 och de senaste Spidermanfilmerna.

Det är kul att se att han igen är nominerad för två Oscars och jag håller tummarna och hoppas på att han verkligen vinner dem också!

Själv har jag bara träffat Paul en gång i vuxen ålder och hur gärna jag än vill så kan jag inte säga att det är någon jag faktist känner. Men jag träffade honom på en släktträff förra sommaren och han var definitivt trevlig.

Lustigt nog så torde den näst mest kände i släkten vara Pauls syster som spelade i Öxabäcks damlag i fotboll under deras storhets tid och var med i landslaget periodvis dessutom.

(Den sista bilden är f ö på min farmors farföräldrar, och hans farmor och farfar)


Mer media hd hd dn svd svd svd ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Snö och blåst

Idag slapp jag visserligen köra på en sjuk katt, vars maginnehåll och orsak till sjukdom går att se i mattes blogg. Men det var för gud vet vilken gång i ordningen en tur till Växjö, denna gången för ett fackligt sektionsmöte. Visserligen intressant och så vidare, men det börjar bli många turer dit bara i år...

Jag hade visserligen tur som hade både fullt dagsljus och ingen snö i luften på vägen dit.

Men vägen hem några timmar senare var inte roligt. Inte för att det snöade så mycket. Men det blåste hårt så att snön blåste ihop och när jag kom hem så var delar av garagenedfarten tjock med snö, när andra delar var barmark. Undrar om jag kommer ut i morgon alls?

Visserligen gillar jag vinter och snö som jag sagt många gånger, men när det börjar bli svårt att köra bil går det att hålla sig för skratt.

Men igen så ska jag inte gnälla. Av bilderna från tidningarna att döma så verkar det platta odlingslandskapet i Skåne ha det värst som vanligt. Det är onekligen rätt skönt att bo bland massa skog som stoppar upp lite...

Att det blir snöskottning på jobbet i morgon är ingen gissning alls...

Media ab ab svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn sds sds sds sds smp kb kb kb kb hd hd hd hd hd hd hd hd nsk dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Tryggheten framförallt

Egentligen är det förra inläggets nyheter, om svårigheten att vara liberal eller gravid som folkpartist eller möjligen gårdagens Göran Hägglund gör bort sig, de nyheter som borde väcka mest uppmärksamhet då Kd och Fp agerar tvärtemot vad de borde göra enligt sina grunder.

Nu tror jag tyvärr inte att det kommer att bli så, utan det finns en hel del annat i mediebruset som tränger på mer.

Som den om bemanningsbranschen som kan bli en stor valfråga, som jag hoppas S visar sig tuffare i än vad de gjorde under sin senaste regeringsperiod. Men jag tror det kan gå vägen med ny och bättre ledning än man hade då, inte minst vad det gäller partiledaren. Nog ska man väl kunna känna anställningstrygghet så långt det går? Trygghet är viktigt oavsett vilken typ av trygghet det gäller och det är sen länge konstaterat att en stor del av tryggheten ligger i att ha fast inställning och så säker inkomst som det går att få, samt en fungerande sjukvård, även om den är utförd av privata företag. När ska högern och kd inse det? Några verkar inse det ibland, när de vill förhindra att barn vräks, vilket får mig att tänka på bostäder...

Det samma gäller bostäder, som är en stor del i tryggheten. När det under årtionden gått mot färre hyresrätter och mer bostadsrätter så skapas mer otrygghet, då det blir svårare för de som inte har råd att köpa sina bostäder. Något det för övrigt krävs en trygg anställning för att få låna pengar till.

Därför är det skönt att höra att de rödgröna kräver fler hyresrätter.

Sen var det då bara skolan kvar där mobbingen fortfarande är ett problem. Som jag sagt förut så är en av orsakerna färre vuxna människor i skolan. När ska man i skattesänkningsalliansen inse att det behövs mer pengar för trygghet även där?

Med media hd hd sds dag kb dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte lätt att vara liberal eller gravid...

Det är lite spännande att Birgitta Ohlsson blir eu-minister, trots motstånd från bland annat partiledaren Jan Björklund själv.

Man försöker släta över det som sägs om motståndet mot att hon ska få bli minister på grund av de gånger hon gått emot ledningen i partiet, som i bland annat FRA-frågan. Trots att hon gick in i fållan igen väldigt lätt och efter endast marginella förändringar i lagen ifråga och tappade trovärdighet i många väljares ögon.

Vad försöker man då släta över med? Jo att hon är gravid. Frågan är om det är särskilt mycket bättre? Det är mer än illa nog att förneka människor som är gravida, vilket inte är tillåtet på den vanliga arbetsmarknaden, att få ett jobb.

Oavsett vad som är sant i detta så är det illa nog att folkpartiet inte vill ha med människor som antingen är gravida eller som försöker att vara liberaler och det visar igen, precis som med centern, att vi har personval men det är inte tillåtet att som person tänka fritt ändå, vilket gör personvalet onödigt.

Edit Feminist som beundrar Pippi beskrivs Ohlsson som. Det kan behövas med Dolt kvinnoförakt hos maktens män, även om maktens män i artikeln syftar på poliser i första hand. Men det är trots allt politikerna som styr polisen i slutändan och även om hon inte sitter på en post som har med polisen direkt att göra så hoppas jag det blir viss påverkan ändå.

Fast med tanke på att hon redan blivit i viss mån tystad av alliansen så ska man inte hoppas för mycket på att hon kan prata hur fritt som helst... Så jag tror inte en sekund på att hennes påverkan blir stor. Hon lär smälta in i ledet och foga sig i ledningens krav på henne. Tyvärr.

Mer media dag dagdag  dag ab ab hd hd hd svd svd svd ab dn dn dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 1 februari 2010

Jöran Hägglund gör bort sig

Jag hittar bara nyheten i en enda tidning, Dagens Nyheter, men Jöran Hägglunds uttalande om att Kina vore bra för Saab borde ge stora rubriker:







- Med tanke på att Kina är den stora bilmarknaden nu, och kommer att vara det under överskådlig tid, var det synd, säger statssekreterare Hägglund i en intervju med Dagens Industri, om det faktum att de kinesiska spekulanterna Bejing Auto och Geely inte blev de som köpte.
- Med det stöd som de har av den kinesiska staten och kinesiska banker vore det en mer långsiktig grund, konstaterar han.

Med tanke på att den nämnda kinesiska staten är en hårdför diktatur, den som avrättar flest medborgare, ja till och med fler än alla andra länder ihop, så borde det enda både Hägglund och alla andra önskade som involverade Kina vara frihet och demokrati för invånarna i landet.

Att önska bort ett svenskt bilmärke till den typen av land är beklagligt. Räcker det inte med Volvo?

Nåväl, jag hoppas oavsett vad att holländaren som köpte företaget kan göra det viktigaste med det: Sälja bilar så folk får behålla sina jobb. Tyvärr lär aldrig jag bli rik nog att ha råd att köpa en ny bil, så jag hoppas att andra har det och att folk väljer Saab igen som tjänstebilar.

Oavsett vad som gäller finansiärerna till Saab, så hoppas jag att de kommer från ett demkokratiskt land och inte en diktatur, och faktiskt är intresserade av att driva företaget vidare. Att Folksam inte kunde ordna finansiering var därför synd, även om jag inte vet om de varit rätt delägare...

Mer media svd svd kb hd svd svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Väder och sjuka katter

Vädret, på gott och ont, skrev jag om igår.

Som sagt innan så gillar jag verkligen kylan och igår älskade jag den ännu mer när den rörde sig mellan -18°c och -11°c när jag ägnade förmiddagen åt att först köra en halvmil skidor och sen springa en halvmil orienteringsträning (om än relativt lätt sådan orienteringsmässigt sett). Känner man inte att man lever då, då känner man banne mig aldrig det!

Men det var verkligen hur skönt som helst att ta sig fram i snön i skogen och på de halvdant skottade vägarna som gick att springa på.

Jag bor ju bara ungefär fyra mil söder om Växjö, och det stämmer säkert här också, det som sägs om Växjö att det inte varit plusgrader sen 29 december. Idag tror jag däremot att det faktiskt kan ha varit precis över på plussidan, men det har inte varit med många tiondelar...

Däremot var det mindre roligt att efter att ha ägnat mig åt snöskottning på jobbet att behöva göra det hemma också eftersom det snöade rejält idag och hann komma säkert närmare 5 cm bara under själva dagen idag och det var inte jätteroligt att behöva köra lite längre igår för att hämta upp Kajsa, som varit inlagd på djursjukhuset. Men det gick bra och väglaget var bara lite jobbigt eftersom jag tog det väldigt lugnt...

Som Kajsas matte skriver så är hon rätt pigg nu efter att ha fått en liten plastbit urplockad ur tarmen, efter att den suttit där ett tag och till sist gjort så att en hårboll fastnade där och korkade igen magen helt på henne.

Hoppas verkligen hon håller sig frisk nu, för nu är det inte mycket kvar att kunna utnyttja på försäkringen och med tanke på att de senaste dygnens sjukvård kostade många tusenlappar så blir det inte helt lätt att klara av ytterligare lika många dygn.

Mer media ab ab ab ab ab dn dn dn smp kb kb kb nsk svd hd hd sds sds sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Naturligtvis tycker Sverigedemokraterna om demokratin...

Naturligtvis tycker Sverigedemokraterna om demokratin...

Ja de tycker så mycket om den att de till och med saboterar opinionsmätningar för att se större ut än vad de är.

Vem kan fortsätta att se det partiet som demokratiskt på allvar, med så många antidemokratiska sympatisörer som väljer att rösta på dem flera gånger? Samma sak syns ofta när tidningar på nätet har omröstningar om ämnen relaterade direkt eller indirekt till Sd och deras hatfyllda politik.

Inte undra på med den typen av "framgångar" att det mer och mer tycks vara "rätt" att ställa irrelevanta frågor vid anställningsintervjuer...

Det vore betydligt mer relevant att vid alla intervjuer fråga om hur de intervjuandes alkoholvanor ser ut, för det lär påverka mycket mer i form av frånvaro från jobbet än vad någons tro gör. Fast att någon ska våga fråga det när inte ens läkarna vågar fråga kan man naturligtvis drömma om, trots att det sannolikt skulle kunna påverka våldsamma personers agerande i de verkliga fallen på akuten. Något jag också var inne på igår i Sveket mot våldtäktsofferna.

Fast som vissa kommentarer går i kommentarsfältet hos Helsingborgs Dagblad, så antar jag att de inte reagerat vid nazisthälsningar som hets mot folkgrupp heller...

I övrigt noterar jag att man ytterligare en gång konstaterat att det inte var bättre förr. Undrar bara när den vetskapen ska gå in i huvudet på Sd och deras väljare?

Med media dn sds sds svd hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vargjakten stoppade naturligtvis inte tjuvskyttarna

Lotteriskjutningen, som ett nytt bra ord, skrev jag om igår och konstaterade att det var ett bra namn på jakten eftersom man inte visste vilken varg man sköt.

Jag noterar, med sorg, idag att varg är dödad av tjuvskyttar i Dalarna och kan konstatera att det, som väntat, inte hjälper att få bort tjuvskyttarna, som flera framfört som argument för den lagliga jakten på varg. Kontentan är att det bara blir färre vargar och mindre möjlighet för stammen som sådan att överleva.

Som konstateras i slutet av aftonbladets artikel så har ingen tjuvjakt där klarats upp tidigare, så det finns naturligtvis ingen rädsla från jägarna att tala om för att åka fast...

Däremot finns det än mer anledning att inte tillåta någon jakt igen. Det är uppenbart att det ändå inte fungerar som incitament för att få jägarna att tänka om och låta vargen vara.

Jag noterar också att folk oroar sig för sina djur när vargen kommer närmare Stockholm. Fast ärligt talat så vet de flesta av oss nu om att hunden är farligare mot husdjur än vad vargen är och någonsin kommer att bli, ja till och med älgen tycks farligare... Men när får man en diskussion om det istället?

Innan folk hasplar ur sig massa fördomar om mig och vem jag är, läs gärna de andra vargrelaterade inläggen jag skrivit så här långt. Jag passar sannolikt inte in på många av dem som vissa människor tycks ha...

Edit Idag skriver forskare i DN igen om att det skulle hjälpa till att få acceptans för vargen med jakt. Resultatet ser vi i texten ovan, som jag skrev igår. Tjuvjakten fortsätter.

Mer media svd svd dn dn dn sds dag smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det finns värre saker än siffror...

Nu vet jag inte exakt hur stor roll det spelar egentligen att Reinfeldt inte har koll på siffrorna till hundra procent, även om det knappast är en fördel för hans egen del.

Värre är att man driver en politik mot sjuka som driver dem från deras hem och satt 70 000 i utanförskap och det är naturligtvis oärligt att påstå att man minskat antalet sjuka när det man gjort förändrat reglerna för sjukersättning så det blir mycket svårare att få möjlighet att bli frisk.

Läser man om direktörernas nya superlöner så kan man konstatera en sak: Det finns pengar över till några. Men knappast till de som behöver mer pengar för att klara sig. Det är bara ett skitår kvar med den här regeringen. Sen hoppas jag på ny regering med en human syn på människorna.

Tidigare idag, som berör det här också, skrev jag om Sveket mot våldtäktsofferna och Skatterna och dess konsekvenser.

Mer media svd svd dn sds hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Svek mot våldtäktsoffer

Skatterna och deras konsekvenser, från i morse, så lyfte jag fram några olika saker som påverkas av att regeringen väljer att sänka skatterna.

En sak som inte nämndes var den som Amnesty tar fram i sin Newsmillartikel Regeringen Reinfeldt sviker våldtäktsoffren:

 Vi menar att det förebyggande arbetet mot sexuellt våld i Sverige är eftersatt och måste stärkas och utvecklas. Regeringen bör därför anta en särskild handlingsplan mot våldtäkt och annat sexuellt våld. Stödet till sexualbrottsoffer måste förbättras, både på kort och lång sikt. Unga sexualbrottsoffers erfarenheter, utsatthet och behov måste uppmärksammas, oavsett deras sexuella läggning och könsidentitet. Kvaliteten på förundersökningar i våldtäktsärenden måste höjas. Brottsoffrets möjlighet att få rättvisa och upprättelse är i stor utsträckning avhängig av att förundersökningen utförs så noggrant och allsidigt som möjligt av polis och åklagare som är kompetenta, motiverade och engagerade. Vi föreslår därför att en oberoende granskningskommission går igenom de våldtäktsutredningar som lagts ned eller lett till beslut om att inte väcka åtal. Genom att identifiera vilka bristerna är skapas möjlighet till förbättringar.
Fast undersökning om varför våldtäktsutredningar lagts ner tycks inte vara intressant om man läser Frihet som leder till ofrihet från tidningen Dagens ledarblogg där skribenten tycks vara säker på att det handlar om att den sexuella friheten och översexualiseringen av samhället har en stor del av skulden.

Bortsett från att de torde vara omöjlig att mäta alls, så borde han istället fråga sig vilken roll alkoholen och det utbredda drickandet spelar för att få människor att tappa omdömet och empatin. Det tror jag personligen spelar större roll.

Att det är många våldtäkter här som anmäls har dock flera olika anledningar som påverkar, som att vi har fler brott än de flesta andra länder som klassas som våldtäkt. I andra länder hade det kanske blivit något motsvarade sexuellt ofredande eller kanske inte varit olagligt alls...

Det lär också påverka att vi har en öppnare syn på sex och att vi kan och vågar diskutera sex generellt och därigenom också vågar anmäla i högre grad eftersom vi vet att vår omgivning tror på de som anmäler.

Ärligt talat så tror jag att "översexualiseringen", eller att vi har ett samhälle där sex kan diskuteras öppet, utan religiösa fördömande är en grund för att alls våga anmäla mer idag än igår. Det man inte vågar prata om finns inte ens i statistiken. Bara i den utsattas verklighet.

Jag tror också, apropå att högern satsar på lägre skatter, och därigenom får svårare att få råd att ha fler anställda människor bland unga, att det är en av de orsaker som anges till att fler unga säljer sex på nätet, bristande vettiga vuxenkontakter. Det är lätt att skylla på föräldrarna, men jag tror vi alla vet föräldrar som inte alla gånger är vettiga föräldrar eller är närvarande. Och var ska de unga då vända sig när det är färre vuxna än förut i den mest naturliga kontaktytan till vuxna som kan hjälpa dem, den i skolan och i fritidsverksamheten?

Mer media dag dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!